Rázná výzva Cyrila Svobody k uprchlické krizi: Chci vojenskou operaci!

27.05.2016 8:13

Exministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) se obsáhle vyjádřil pro bulvární deník Blesk. I na adresu prezidenta Miloše Zemana, jehož vliv se prý přeceňuje. Nevynechal ani uprchlickou krizi. EU by se konečně měla přestat spoléhat na Turecko a jiné hráče, ale musíme chránit vnější hranici EU. A to vojensky! Současně by však dal německé kancléřce Angele Merkelové jedna minus za politickou vizi.

Rázná výzva Cyrila Svobody k uprchlické krizi: Chci vojenskou operaci!
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Cyril Svoboda na besedě v Poděbradech o české a evropské zahraniční politice

„Podle mě, strategie Miloše Zemana je, aby byl znovu zvolen. I to, co říká a s kým komunikuje. Je to prostě všechno velká kampaň,“ konstatoval Svoboda hned na úvod. Ukázalo se to ostatně už u návštěvy čínského prezidenta. Prezident Zeman se snažil voličům ukázat, že je tak důležitý, že s ním komunikuje i čínský prezident Si Ťin-pching. „Může to mít volební dopad,“ říká uvedl exministr.

Miloš Zeman už teď má jedinou šanci. Ať už to dopadne, jak chce, Zeman po svém případném druhém vítězství v politice skončí. Už nebude znovu usilovat o premiérské křeslo a tak podobně. Má teď prostě poslední šanci. Obstojným protikandidátem by mu mohl být textař Michal Horáček. Tomu může být jedno, co si o něm myslí veřejný sektor, ale otázkou je, zda předestře takovou politickou vizi, se kterou by mohl Miloši Zemanovi konkurovat.

V Bruselu si prý všímají určitého nesouladu mezi vládou a prezidentem. „Kroutí nad námi hlavou, kroutí hlavou nad naší vládou, protože my vetujeme všechno, co přijde z EU. My jsme v Evropské unii vnímáni jako ti, kteří jsou proti všemu,“ popsal situaci.  

Bývalý člen vlády premiérů za ČSSD se obsáhle vyjádřil i k uprchlické krizi. „Já chci, aby tady těch migrantů bylo co nejméně. Migranti nemají volné právo pohybovat se po Evropě, protože jde o azyl, který se poskytuje jen po tu dobu, co v zemi původu existuje určité nebezpečí. My těm uprchlíkům nesmíme dát najevo, že tu mohou zůstat na trvalo,“ zdůraznil. Současně ale považuje za pomýlený odpor proti kvótám, protože i my musíme projevit určitou solidaritu se státy, které uprchlická krize přetěžuje. To je však až druhý krok.

Chce to vojenskou operaci

„My máme vojensky chránit vnější hranice Unie. Chce to mít jenom odvahu a udělat společnou akci NATO a Evropské unie. Garantuju, že podle smluv to možné je. Bude to vojenská operace, protože jsme ve válce s terorismem, jsme ve válce s mafií, která organizuje migraci. Takže, vojenskou operaci,“ bouchl do stolu Svoboda.

Podle lidoveckého politika se zkrátka nemáme spoléhat na dohodu s Tureckem a musíme chránit sami sebe. Neochrání nás celníci, neochrání nás policisté, musíme využít armádu. Nikdo jiný to za nás neudělá.

Jedním dechem ovšem také dodává, že by Angele Merkelové dal za její politickou strategii jedna mínus, takže ve škole by mohla být spokojená. Proč je k nejmocnější dámě Evropy tak vstřícný? „Protože ona jediná má nějakou strategii, kterou prosazuje. Všichni ostatní říkají, my to takhle nechceme, ale nemají jinou strategii. Postavit plot není jiná strategie, to můžou udělat zahrádkáři,“ vysmál se řadě evropských politiků Svoboda. Kdyby měli jiní politici konstruktivní plány, dalo by se o tom diskutovat.

„My sice tvrdíme stále tu samou muziku, ale nikdo se k nám nepřidává. Ačkoli mají Bulhaři a Rumuni vlastní zkušenost s migranty, nepřidávají se k nám.“ To je podle Svobody varující. „Může to znamenat, že nepracujeme politicky dost dobře na to, abychom dokázali partnery přesvědčit o své pravdě,“ upozornil politik v rozhovoru pro internetovou televizi bulvárního deníku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…