Rebélie modrého poslance Úlehly. Odmítl daňový balíček, teď podpořil Ratha

08.09.2012 8:57

David Rath získal v Poslanecké sněmovně nečekaného zastánce v pravé části politického spektra. Proti jeho vydání hlasoval kromě tří sociálních demokratů i občanský demokrat Tomáš Úlehla.

Rebélie modrého poslance Úlehly. Odmítl daňový balíček, teď podpořil Ratha
Foto: Radmila Zemanová
Popisek: Davida Ratha v roce 2012 vodila po sněmovně eskorta v poutech

Jak informovaly Lidové noviny, hlasování o vydání Davida Ratha dopadlo jednoznačným poměrem 174 hlasů pro a 4 hlasů proti. Vydat svého kolegu spravedlnosti odmítli tři sociální demokraté Jiří Koskuba, Jiří Krátký a Miroslav Svoboda. Čtvrtým odpůrcem pak byl Tomáš Úlehla z ODS.

Jeho kolegové přitom sněmovní vystoupení někdejší hvězdy sociálních demokratů strhali. Jan Vidím pro ParlamentníListy.cz řekl, že po tomto projevu je zřejmé, že Rath se snaží své osvobození uhrát na nesvéprávnost, zatímco Aleš Rádl zkritizoval ČSSD, že nedokázala tohoto evidentně psychicky nemocného člověka včas eliminovat.

Spletl jsem se 

Úlehla však své negativní hlasování vysvětlil tím, že došlo k omylu. „Chtěl jsem hlasovat pro, ale spletl jsem se,“ vysvětloval své překvapivé stanovisko. Jeho hlas proti většinového názoru  klubu je o to pikantnější, že Úlehla na sebe v tomto týdnu již jednou upozornil nerespektováním stranické disciplíny.  Ve středu společně s pěti svými kolegy nepodpořil vládní balíček daňových opatření, čímž podle premiéra Nečase hrubě porušil koaliční smlouvu a ohrozil důvěryhodnost své strany.

V tomto případě se však nejednalo o omyl, neboť Úlehla již dopředu vyjadřoval svůj nesouhlas s daňovými plány ministra financí Kalouska. „Byl bych moc rád, kdyby se staly minulostí,“ komentoval pro LN nápady na zvyšování DPH a další daňové úpravy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…