Rebelové chtějí změnu dohod o příměří na východě Ukrajiny

05.11.2014 9:30

Předáci proruských povstalců na východě Ukrajiny dnes ostře kritizovali chystané zrušení ukrajinského zákona o zvláštním postavení povstaleckého regionu Donbas a označili tento záměr za „vážnou ránu" pro mírové urovnání konfliktu a porušení minských dohod, jež na východě země zavedly příměří mezi znepřátelenými stranami. Ve společném prohlášení svých „lidových republik" současně ujistili, že příměří budou nadále dodržovat. Ukrajinská armáda nicméně skoro každý den hlásí nové incidenty a porušování klidu zbraní.

Rebelové chtějí změnu dohod o příměří na východě Ukrajiny
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Rusové pořádají pro obyvatele Donbasu humanitární sbírky

„Přijetí zákona o zvláštním postavení a zákona o amnestii (pro povstalce) ve znění dohodnutém s Doněckou a Luhanskou lidovou republikou jsou závazkem Kyjeva. Tak to bylo stanoveno v minském ujednání z 5. září. Kyjevská klika jednostranným rozhodnutím o zrušení těchto zákonů fakticky škrtla minskou úmluvu," praví se v prohlášení.

Povstalci současně požadují, aby minské dohody byly znovu posouzeny. „Doněcká a Luhanská lidová republika nemohou dále působit na základě dokumentu, ze kterého (ukrajinský prezident Petro) Porošenko vyjmul klíčové body. Na novém znění jsme připraveni pracovat," praví se v prohlášení podle ruského internetového listu Gazeta.ru.

Kyjev zpřísní dopravní omezení a hospodářský režim vůči Donbasu

Ruský web současně připomněl, že předloha o zrušení zákona o zvláštním postavení Donbasu byla teprve předložena ukrajinskému parlamentu, jde však o návrh z dílny vůdce Radikální strany Oleha Ljaška. Další návrh podle TASS předložil dosavadní předseda sněmovny Oleksandr Turčynov. Nový ukrajinský parlament, zvolený koncem října, se však ještě nesešel.

Nicméně zrušení zákona v reakci na nedělní separatistické volby v Donbasu avizoval i prezident Porošenko. V úterý rovněž uvedl, že Ukrajina v očekávání možného útoku „teroristů" posílí obranu východoukrajinských regionů novými armádními jednotkami. Kyjev také zpřísní dopravní omezení a hospodářský režim vůči Donbasu, který neplatí za dodávky plynu a elektřiny.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…