Rebelové pod Vyšehradem zmlátili radničního úředníka. Prý kvůli odpadkům

27.07.2012 18:16

Radnice Prahy 2 obvinila aktivisty z hnutí Occupy, kteří dlouhodobě bivakují pod Vyšehradem, ze zmlácení úředníka, který na místě vykonával správní kontrolu. Způsobili mu prý hrůzná zranění především v obličeji. Podle samotných aktivistů se tak stalo proto, že úředník na místě rozhazoval odpadky.

Rebelové pod Vyšehradem zmlátili radničního úředníka. Prý kvůli odpadkům
Foto: Úřad MČ Praha 2
Popisek: Úředník z MČ Praha 2 Ondřej Jícha po konfliktu s aktivistou

„Necítím potřebu se k tomu vyjadřovat,“ řekl úředník radnice Prahy 2 Ondřej Jícha serveru IDNES.cz.

„K napadení úředníka mělo dojít kolem čtvrté hodiny ráno,“ uvedl pro server Novinky.cz mluvčí pražské policie Tomáš Hulan, podle kterého bylo okamžitě poté zahájeno vyšetřování případu. Je šetřen jako přestupek, ale podle rozsahu zranění může být přehodnocen na trestný čin.

Tisková mluvčí Prahy 2 Ilona Chalupská dále uvedla, že zranění jejího kolegy z úřadu jsou od pohledu hrůzná. „Měl tržné rány na hlavě, zhmožděný obličej, podlitiny, prasklé žilky v očích a nateklé rty,“ popsala otřesená mluvčí.  

Otázky vyvolává především to, proč radniční úředník vykonával kontrolu tábořících demonstrantů v tak nestandardní hodinu. „Tento kolega je náruživý cyklista a den předtím nám i hlásil, že půjde situaci na místě zmonitorovat a pořídí fotodokumentaci, takže postupoval naprosto standardně, tak jako vždycky,“ objasnila mluvčí pro Novinky.cz.

Právě při pořizování fotografické dokumentace údajně jeden z aktivistů Jíchu napadl. Poté se k němu přidal i jeden kolega. „Podle jeho popisu ho nejdřív napadl jeden muž a pak přišel další, který ho držel, když ho útočník bil,“ popsala Chalupská.

Ta rovněž zcela odmítla obhajobu aktivistů, že úředník měl na místě rozhazovat odpadky a posléze si je fotografovat. „I na naší starší fotodokumentaci je patrné, že je v místě velký nepořádek, který dělají právě aktivisté, kteří tam stanují. Nemluvě o tom, kam chodí záchod,“ sdělila znechucená mluvčí.

Radnice Prahy 2 zahájila proti aktivistům z hnutí Occupy, kteří po vykázání z Klárova již několik dní protestují setrváváním pod Vyšehradem, správní řízení. Podezírá je, že za protestní akcí se skrývá pouhé táboření v památkové rezervaci. „Je to památková rezervace, nelíbí se nám, že tam táboří. Především, že tam nocují. Nemají tam co dělat,“ řekla mluvčí Chalupská pro IDNES.cz. Aktivisté namítají, že na místě ve dvou stanech pouze sbírají podpisy v rámci své petiční akce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…