Řecká burza dál klesá, hlavně kvůli akciím bank

05.08.2015 12:24

Řecké akcie dnes pokračují v poklesu, zejména kvůli dalšímu propadu v bankovním sektoru. Aténská burza v pondělí po pěti týdnech obnovila provoz a během dvou dnů klesla o více než 17 procent. Dnes dopoledne ztrácel její hlavní index ASE dalších 2,9 procenta na 641 bodů, index bankovního sektoru odepisoval přes 20 procent.

Řecká burza dál klesá, hlavně kvůli akciím bank
Foto: Hans Štembera
Popisek: Řecko a Euro, ilustrační foto

V pondělí zaznamenal hlavní index aténské burzy rekordní pokles o 16,2 procenta, v úterý byl pokles výrazně mírnější a činil 1,2 procenta. Investoři prodejem akcií reagují na pokračující nejistotu ohledně nového záchranného programu Evropské unie pro předlužené Řecko a na zhoršující se stav řecké ekonomiky.

„Trh hledá dno, nejsme od něj daleko,“ řekl podle agentury Reuters jeden z analytiků makléřské společnosti Nuntius Securities. „Bankovní akcie však stále čelí prodejnímu tlaku,“ řekl. Důvodem jsou podle něj obavy, že banky budou muset v rámci rekapitalizace vydávat nové akcie.

Řecké banky rekapitalizaci nutně potřebují kvůli rozsáhlému odlivu vkladů a rostoucímu objemu špatných úvěrů. Rekapitalizace přitom poškodí jejich akcionáře. Bankovní společnosti tvoří zhruba pětinu hlavního indexu aténské burzy.

Akciová burza byla spolu s řeckými bankami uzavřena 29. června. Stalo se tak v rámci omezení pohybu kapitálu, které mělo zamezit masivnímu odlivu peněz. Banky se znovu otevřely 20. července.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…