Redaktor Charlie Hebdo prý chtěl nosit zbraň. Police to zatrhla

05.08.2016 14:10

Prezident Miloš Zeman konstatoval, že by se občané měli ozbrojovat proti teroristům. David Karásek ze Sdružení na ochranu práv majitelů zbraní k tomu doplnil, že lidé opravdu začínají přemýšlet o tom, zda se spolehnou jen na stát, nebo se ozbrojí sami a sami budou dbát o svou bezpečnost. Může totiž nastat situace, kdy bude občan ohrožen, ale policista nebude poblíž. Přeživší pracovníci časopisu Charlie Hebdo by prý o tom mohli říci své.

Redaktor Charlie Hebdo prý chtěl nosit zbraň. Police to zatrhla
Foto: pixabay.com
Popisek: Zbraň - ilustrační foto

„Ta institucionální ochrana nikdy není stoprocentní a v takovém případě je lepší, když lidé přemýšlejí nad tím, co se stane za situace, kdy pomoc policie nebude dosažitelná. Mohou využít možnosti bránit se sami. Je určitě lepší být na takovou situaci připraven,“ konstatoval v rozhovoru pro server DVTV.cz Karásek. To, že v naší zemi dosud nedošlo k teroristickému útoku, ještě neznamená, že k němu nemůže dojít v budoucnosti.

Pár slov řekl i k nové evropské směrnici o zbraních, která prošla mnoha změnami. Karásek v ní vidí jeden jediný smysluplný bod, a to regulaci poplašných zbraní. Mělo by být všemožně bráněno tomu, aby šly předělat na ostré. „Právě těmito zbraněmi teroristé stříleli v redakci časopisu Charlie Hebdo. K tomu bych možná ještě uvedl jednu takovou věc. To se moc neví, ale jeden z redaktorů byl aktivní sportovní střelec, byl velmi dobrý a žádal francouzskou policii, aby mohl nosit zbraň na svou obranu. Francouzská policie vyhodnotila, že mu nehrozí zas takové nebezpečí, aby potřeboval zbraň,“ vyprávěl Karásek.

Celý rozhovor naleznete zde

To však neznamená, že by dal zbraň do ruky každému. Pokud dostane zbraň do ruky člověk, který splňuje zákonné podmínky, pak bezpečnostní přínos z držení zbraní převáží nad riziky. Jistě je třeba také zvážit, zda není žadatel o zbrojní pas alkoholikem, zda nebere drogy a tak podobně. Toto zjištění provádí policie a lékař.  

„Co se týče zdravotní způsobilosti, tam si myslím, že je to nastaveno velice dobře. Nejsou sice nařízeny plošné psychotesty, což by se ani nedalo zvládnout, ale na druhé straně má policie možnost poslat člověka na vyšetření, pokud má o jeho způsobilosti pochybnosti. Nově má policie dokonce možnost dočasně zabavit zbraň člověku, u něhož existují podobné pochybnosti,“ doplnil host.

Ačkoli host rozumí obavám, že lidé budou páchat se zbraněmi i trestné činy, statistiky ukazují, že legálně drženou zbraní je pácháno jen malé procento zločinů. Naše testy jsou navíc natolik přísné, že jimi rozhodně neprojde každý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…