Redaktor LN potvrzuje: Rebelům z ODS jde o IZIP a o ovládnutí Prahy

06.09.2012 15:15

Rebelové v ODS tvrdí, že jim jde o nízké daně. Oponenti jim předhazují, že chtějí oslabit premiéra Nečase před kongresem a nyní se objevily dokonce spekulace, že jejich zájem je ještě prozaičtější- zastavení vyšetřování kauzy zdravotnických knížek IZIP, které chtěl rozjet ministr zdravotnictví.

Redaktor LN potvrzuje: Rebelům z ODS jde o IZIP a o ovládnutí Prahy
Foto: red
Popisek: ODS, ilustrační foto

Podle Lidových novin vrátil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) svým pondělním trestním oznámením do hry vyšetřování kauzy IZIP, ačkoliv takzvaná středočeská zdravotnická lobby v ODS již tuto hrozbu považovala za zažehnanou. Skupina kolem předsedy dozorčí rady VZP Marka Šnajdra, poslance Petra Tluchoře a jeho tchána, exministra zdravotnictví Luďka Rubáše, přitom na vyšetřování pochybného projektu zdravotních knížek rozhodně nemá zájem.

Proto si podle zdrojů z vládní koalice svým nesouhlasem s daňovým balíčkem vytvořili prostor pro tlak na premiéra, aby Hegera zastavil.

Proti tomuto názoru v České televizi vystoupil poslanec ODS Boris Šťastný, který patřil k nejhlasitějším kritikům daňových změn, byť nakonec zvedl ruku pro. „V ODS nebylo silnějšího kritika IZIP, než jsem já,“ upozornil poslanec. Dlouhodobě se zaměřující na zdravotnictví. Už od roku 2006 prý požadoval jeho přehodnocení a dokonce toto téma zdůrazňoval v minulé volební kampani.   

Redaktor Lidových novin Daniel Kaiser však v rozhovoru pro Českou televizi namítl, že jeho prohlášení spekulace spíše potvrzuje. Noviny ji prý měly potvrzenou z ministerstva i z okolí ministerského předsedy.

Boris Šťastný podle něj patří do skupiny, která v Praze poslední rok prohrává a proto se snaží odstavit primátora Bohuslava Svobodu. Toho podporuje premiér Nečas, proto oslabením premiéra zároveň posilují svou pozici v hlavním městě. Proto se nyní spojili se skupinou kolem Petra Tluchoře, která útočí přímo na premiéra. A daňový balíček, na kterém premiérovi mimořádně záleží (dokonce se vyjádřil, že bez jeho přijetí nemá další existence vlády smysl), je pro tlak na premiéra ideálním nástrojem.

Skupině kolem Tluchoře jde prý podle něj jednoznačně o oslabení premiéra. Pražská frakce kolem Šťastného má primární zájem na odstranění primátora Bohuslava Svobody, který je však politickým spojencem premiéra, a proto útočí i na Petra Nečase.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…