Redaktor LN z Doněcku: Povstalci tvrdí, že města ovládají, ale není to tak

07.05.2014 7:12

Redaktor Lidových novin Luboš Palata se vypravil do Doněcku, hlavního města východní Ukrajiny a v posledních dnech též separatisty vyhlášené proruské Doněcké republiky. Rebelové se prý tváří, že město ovládají, ale skutečnost je dle Palaty úplně jiná.

Redaktor LN z Doněcku: Povstalci tvrdí, že města ovládají, ale není to tak
Foto: archiv red, tan
Popisek: Ukrajinská krize

Redaktor Palata viděl v Doněcku to, co nazval „zvláštním zápachem války“. Symbolem je prý sídlo úřadu gubernátora, jež nyní ovládají ti, kteří vyhlásili „Doněckou republiku“ a podle Palaty sní o tom, že ji přivedou zpět do náruče Ruska. Vlajek sousední země zde podle něj vlaje mnohem více než vlajek vyhlášeného separatistického státu.

Sama budova podle něj vypadá jak vojenské opevnění. Oproti minulým dnům, které Palata sledoval, mělo přibýt kalašnikovů a pistolí, ale většina posádky se prý stále musí spokojit s noži či tyčemi. Celý jedenáctipatrový dům je prý polepen protizápadními a protiamerickými plakáty, „které jakoby byly vystřiženy ze sovětských novin stalinských padesátých let,“ líčí Palata. Do toho prý z reproduktorů stále zní staré sovětské písně, opěvující dělnický Donbas, nebo propagandistické básně.

Vše k dění na Ukrajině ZDE.

Pak hovoří s jakýmsi horníkem, který sem přišel pomáhat navzdory zákazu vedení dolu. Jak popisuje Palata, působí v budově jako pomocná síla, ale tváří se jako revolucionář. „Nechceme s nikým bojovat. My si tu jen chceme vládnout sami. Bez těch banderovců v Kyjevě,“ říká. Když prý chce západní Ukrajina k Evropě, tak ať si jde. On že chce být v Rusku, protože Rusko je mu nejblíže.

Redaktor LN pak poznamenává, že separatisté se sice tváří, že vládnou Doněcku, ale ve skutečnosti čelí silným útokům provládních sil. Reportáž pak zakončuje líčením, jak kousek od bojové linie v parku doněcké ženy sází květiny k výročí 9. května. Jak mu vykládají, je to jejich největší svátek.     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…