Redaktor Respektu: Na venkově se už žije lépe a bez chudoby. Lidé mají opravené domy a auta

16.08.2013 7:58

Článek Petra Kamberského o tom, že s prezidentováním Miloše Zemana přichází „to druhé Česko" a lidé uvažující levicově a rovnostářsky, zajímající se o sociální výhody víc než o kvalitu zdejší demokracie, vyvolal polemiky a reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Kamberského se zastává redaktor serveru Respekt.cz Marek Švehla.

Redaktor Respektu: Na venkově se už žije lépe a bez chudoby. Lidé mají opravené domy a auta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman zavítal na plenární zasedání Rady hospodářské a sociální dohody - tripartity

Článek Kamberského na serveru iHNed.cz s titulkem „Čeká nás osm až dvanáct těžkých let", kde mimo jiné píše, že nová vládní garnitura bude méně transformační, méně nakloněná havlovskému idealismu nebo klausovskému tahu k liberálnímu kapitalismu, vyvolal reakci dalšího redaktora Respektu Jana Macháčka.

Ten svému kolegovi oponuje v mnoha věcech a píše o tom, že mimo Prahu už těžké časy nastaly. „Vezměme si už titulek: 'Čeká nás osm až dvanáct těžkých let'. Koho 'nás'? Myslí tím autor liberální, možná i konzervativní, vzdělanější a snad i reformní voliče povětšinou z hlavního města?" ptá se redaktor.

Podle něj je potřeba ptát se lidí, kteří nebydlí v hlavním městě. Tam máme hledat vysvětlení levicové nálady ve společnosti. „Je-li nějaký trend pro ČR skutečně podstatný, pak jsou to investice minulého režimu do rozvoje venkova (a přerozdělování směrem k venkovu) a opak tohoto trendu dnes. Venkov je všude v okolních zemích baštou konzervatismu a města jsou baštou levice. U nás je to naopak. Je velkou výzvou pro 'pravicové reformní elity', aby se s tím snažily něco dělat," vysvětluje Macháček, proč se podle něj lidé přiklonili k levicovým stranám.

Venkov prý prosperuje

K polemice o tom, co mění příchod Zemana, se nejnověji přidává také komentátor Respektu Marek Švehla. Spor svých dvou kolegů považuje za jednu z nejzajímavějších polemik, které se v českých médiích v poslední době vedly. Přiklání se přitom na stranu Kamberského. Zajímavá je zejména Švehlova „poznámka k venkovu".

Celý komentář ZDE

„Tvrzení, že český venkov - myšleno zřejmě vesnice a menší města - zažívá už delší čas nějaké těžké roky, které se lidí v Praze netýkají, je dost odvážné," oponuje Macháčkovi. Navíc Nečasova vláda prý díky tlaku Starostů změnila přerozdělování ve prospěch malých obcí. Švehla připouští, že sice existují deprivované regiony, stejně tak prý ovšem existují prosperující oblasti mimo Prahu a okolí.

„Obecně však hlavně platí, že životní úroveň na českém venkově se zásadně proměnila k lepšímu. Na spoustě českých vesnic i daleko od Prahy budeme marně hledat cosi jako náznak chudoby. Skoro všechny rodiny mají opravené domy a minimálně jedno auto," píše Švehla. Ani školy nebo lékařská péče podle něj nejsou automaticky horší než ve velkých městech.

Ačkoli lidé v menších obcích mají mnohem horší přístup k dobře placené práci, zase podle redaktora mají podstatně nižší životní náklady než v Praze. „Aniž bych tedy chtěl hájit Nečasovu vládu, stavět dnes Prahu proti venkovu vypadá především opět jako zastřený pohled z Prahy, jen s opačně nasazenou optikou," uzavírá Marek Švehla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…