Ředitel ROP Severovýchod rezignoval. Kvůli eurodotacím to nebylo, říká

29.10.2012 18:29

Ředitel Regionálního operačního programu Severovýchod Zdeněk Semorád z osobních důvodů na funkci k 31. říjnu rezignoval. Jeho rezignace nemá souviset ani s výsledky krajských voleb ani se špatnými výsledky evropských kontrol.

Ředitel ROP Severovýchod rezignoval. Kvůli eurodotacím to nebylo, říká
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

V čele úřadu, který řídí miliardové evropské dotace v Královéhradeckém, Pardubickém a Libereckém kraji, stál šest let. ROP má kvůli chybovosti projektů nad dvě procenta od Evropské komise zastavené financování. Začátkem září Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) zveřejnil výsledky kontroly, podle níž ROP Severovýchod neoprávněně vyplatil dotace za 27,4 milionu korun. Žádná z těchto dvou záležitostí podle mluvčí úřadu Evy Jouklové nemá se Semorádovou rezignací souvislost.

Systém byl prý transparentní

K rezignaci se Semorád rozhodl již před několika týdny. "Tehdy jsem informoval Evropskou komisi, ministerstvo financí i ministerstvo pro místní rozvoj," uvedl Semorád. Nový ředitel úřadu regionální rady NUTS II Severovýchod vzejde z výběrového řízení. Do té doby bude úřad řídit Semorádův zástupce Zdeněk Vašák.

Zastavení financování programu nemá na příjemce dotací zatím konkrétní dopad, protože projekty jsou předfinancované z českého státního rozpočtu. Podle Jouklové se úřad snaží financování obnovit.

Připomněla, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže při nedávné kontrole dvou projektů nedostatky nenašel, čímž se sníží chybovost pod dvouprocentní hranici, která je mezní pro Evropskou komisi pro poskytování dotací. U kontroly NKÚ vedení regionu Severovýchod některé ze závěrů kontroly odmítlo a prohlásilo, že jeho systém hodnocení, kontroly i rozdělování dotací je transparentní.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…