Ředitel ústavu: Moskvě se situace v Donbasu vymyká z rukou. Lavrov se v okolí Putina dostává na druhou kolej

15.01.2015 14:42

Novou ofenzívu na východě Ukrajiny prý separatisté nejspíš vůbec nekonzultovali s Moskvou, od které se stále více odchylují. Prezident Putin sám se prý na jejich aktivity nedívá s nadšením. Tak hovoří expert na mezinárodní vztahy Petr Kratochvíl, podle kterého navíc v Moskvě získávají stále větší vliv Putinovi bezpečnostní poradci.

Ředitel ústavu: Moskvě se situace v Donbasu vymyká z rukou. Lavrov se v okolí Putina dostává na druhou kolej
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Ředitel Ústavu mezinárodních vztahů Petr Kratochvíl si v rozhovoru pro IHNED.cz klade otázku, nakolik je nová ofenzíva separatistů na východě Ukrajiny schvalována Moskvou. Radikální bojovníci už podle něj začínají být nebezpeční i pro samotné Rusko.

Současné boje na východě Ukrajiny jsou nejintenzivnější minimálně od září. Separatisté, kteří je zahájili, se ale podle experta Moskvě vymykají z rukou. I Vladimir Putin si prý uvědomuje jejich radikalizaci, jakož i nebezpečí, které pro Rusko představují radikální dobrovolníci, kteří se z Ukrajiny vrátí do země.R

Rozhovor ZDE

Ukrajina provedla již čtvrtou mobilizaci a další dvě se plánují. Podle Kratochvíla se jedná spíše o zoufalé gesto odhodlání bojovat do posledního muže. Převaha separatistů totiž podle něj nespočívá v počtech, ale ve zkušenostech, neboť v řadách dobrovolníků jsou mnozí veteráni z Čečenska či Gruzie.

Jakékoliv rozhodnutí o míru podle něj bude nezbytné učinit na nejvyšší úrovni. Kratochvíl v této souvislosti poznamenal, že ruský prezident Putin nejspíš v poslední době rozhoduje pouze s nejužším kruhem svých poradců, do kterého podle všeho nepatří ani ministr zahraničí Lavrov. Ten se tak ocitá na druhé koleji.

Vliv poradců z řad „siloviků“, tedy silových ministerstev a bezpečnostních složek, má podle Kratochvíla velký vliv i na Putinovu argumentaci, kdy hospodářské sankce i další události vykládá prizmatem „války“. Lidé na ulicích podle něj tomuto výkladu skutečně věří.

Z dlouhodobého hlediska však prý sankce skutečně mohou podkopat Putinovu legitimitu. Je totiž otázkou, jak se s nimi vyrovná ruská střední třída, za Putinových časů bohatnoucí. Tato ztráta důvěry by podle něj mohla vést klidně až k Putinově porážce ve volbách.

Pokud jde o Ukrajinu, není již prý velká šance, že by se k ní povstalecké regiony připojily zpět. Minimem prý bude široká autonomie po dobu tří let, kterou již nyní nabízí prezident Porošenko. Během té doby se prý regiony velmi pravděpodobně ještě více sblíží s Ruskem. Dojde k ekonomickému propojení, ve scénáři, který je pro Ukrajinu nejčernější, rovnou k připojení.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…