Ředitelé škol se ozvali proti „Babišově úřední maturitě“. Je to prý jen populismus

04.03.2021 20:54

Jako populistické gesto označili zástupci učitelů a ředitelů středních škol krok premiéra Andreje Babiše, který chce nahradit maturitní zkoušky průměrem za celou dobu středoškolského studia. „Vadí nám, že kompetence ministra školství populisticky bez rozhovoru s členem vlády, který má resort v gesci, na sebe bere pan premiér,“ míní předsedkyně spolku Učitelské platformy Petra Mazancová.

Ředitelé škol se ozvali proti „Babišově úřední maturitě“. Je to prý jen populismus
Foto: Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS
Popisek: Andrej Babiš v Partii.

Anketa

Má vláda Andreje Babiše dovládnout do voleb?

85%
15%
hlasovalo: 20036 lidí

Ředitelé a učitelé středních škol nejsou spokojení s rozhodnutím premiéra Andreje Babiše ohledně změny maturity, podle které by se nekonaly maturitní zkoušky a maturitní vysvědčení by se hodnotilo podle známek za celou dobu středoškolského studia. Podle Asociace ředitelů gymnázií a Unie školských asociací CZESHA a podle předsedkyně spolku Učitelské platformy Petry Mazancové je takový krok nesystémový a populistický. Důvodem pro rušení maturitní zkoušky podle nich nemůže být výuka na dálku. Informoval o tom server Echo24.

Studenti, kteří by maturitní známku jakožto průměrnou známku za dobu studia odmítli, by měli mít nárok na klasickou zkoušku. Babiš svůj návrh zdůvodnil stovkami e-mailů, které mu chodí od studentů. Na otázku maturit má tedy jiný názor než ministr školství Robert Plaga.

Celý článek ZDE:

„Vadí nám, že kompetence ministra školství populisticky bez rozhovoru s členem vlády, který má resort v gesci, na sebe bere pan premiér. To dává pocit, že je to populistické gesto směrem ke studentům,“ pověděla Mazancová a dodala, že vzhledem k tomu, jak se ze dne na den mění opatření, ruší se ta, která se zavedla před chvílí a zavádějí se nová, tak si studenti nemůžou říct, že budou mít úřední maturitu. Mazancová též nechápe, proč se rezignovalo na provádění ústní maturity na dálku.

Anketa

Nechali byste si píchnout vakcínu Sputnik V? (Ptáme se od 2.3.2021)

88%
12%
hlasovalo: 30340 lidí

„O průběhu maturitní zkoušky by měli rozhodnout odborníci a MŠMT, nikoliv předseda vlády,“ míní Unie školských asociací CZESHA. Podobně se vyjádřila i Asociace ředitelů gymnázií. „O možnosti, které navrhuje pan premiér, je možné uvažovat, pokud by pandemická situace neumožnila konat maturitní zkoušky do konce června,“ uvedli ředitelé škol. Podle CZESHA by takové úřední maturity měly být až tou poslední možností ze všech.

Mluvčí Ministerstva školství Aneta Lednová oznámila, že Plaga jedná se zástupci škol a lze počítat i s posuny termínů maturitních zkoušek či by byly možné úpravy obsahu maturit. „Rozhodnutí by mělo padnout do konce příštího týdne. Už v lednu ministr oznámil, že se podobně jako loni zruší slohy z češtiny a cizích jazyků. U didaktických testů se má prodloužit čas a ústní zkoušky mají zůstat. Praktické zkoušky mohou mít jinou formu, případně se mohou posunout na léto,“ informovalo Echo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…