Referendum zpochybňující členství ČR v EU či NATO? Žádné nebude, vzkazuje Sobotkova vláda

01.07.2016 19:15 | Zprávy

Vláda nepočítá se žádnými referendy, která by zpochybňovala členství Česka v Evropské unii či NATO. Členství v těchto organizacích je pro ČR zárukou hospodářské stability a bezpečnosti, uvedl v prohlášení mluvčí vlády Martin Ayrer. Zprávu přinesla ČTK.

Referendum zpochybňující členství ČR v EU či NATO? Žádné nebude, vzkazuje Sobotkova vláda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Vláda tak reagovala na výroky prezidenta Miloše Zemana, který by nebyl proti celostátnímu referendu o vystoupení České republiky z Evropské unie. Sám by ale hlasoval proti vystoupení. Podle opoziční TOP 09 Zemanovy návrhy útočí na priority české zahraniční a obranné politiky posledních desetiletí. Naopak KSČM by konání referend podpořila.

„Dlouhodobou prioritou zahraniční politiky vlády České republiky a národním zájmem je být členem EU i NATO,“ uvedl Ayrer. Stabilizovaná, soudržná a fungující EU je podle vládního prohlášení zárukou dalšího bezpečného rozvoje ČR. „Vláda v této souvislosti nezvažuje činit jakékoli kroky, které by naše členství a dlouhodobé směřování zahraniční politiky ČR jakkoli zpochybňovaly, nepočítá se tedy ani se žádnými referendy,“ dodal Ayrer.

„Přijetí zákona o referendu samozřejmě podporujeme a Poslanecká sněmovna zákon projednává, ale já osobně nepovažuji za dobrý nápad pořádat referendum o vystoupení z Evropské unie,“ řekl ČTK šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák.

Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) je třeba lidem vysvětlovat, proč je Česko v EU a že by nebylo dobré evropský spolek i přes chyby, které má, opouštět. „Není to dobrý nápad. Institut referenda by měl být zaveden. Ale dělat referendum na vystoupení z EU by pro nás bylo zničující,“ řekl novinářům ve sněmovně Babiš.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…