Referendum zpochybňující členství ČR v EU či NATO? Žádné nebude, vzkazuje Sobotkova vláda

01.07.2016 19:15

Vláda nepočítá se žádnými referendy, která by zpochybňovala členství Česka v Evropské unii či NATO. Členství v těchto organizacích je pro ČR zárukou hospodářské stability a bezpečnosti, uvedl v prohlášení mluvčí vlády Martin Ayrer. Zprávu přinesla ČTK.

Referendum zpochybňující členství ČR v EU či NATO? Žádné nebude, vzkazuje Sobotkova vláda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Vláda tak reagovala na výroky prezidenta Miloše Zemana, který by nebyl proti celostátnímu referendu o vystoupení České republiky z Evropské unie. Sám by ale hlasoval proti vystoupení. Podle opoziční TOP 09 Zemanovy návrhy útočí na priority české zahraniční a obranné politiky posledních desetiletí. Naopak KSČM by konání referend podpořila.

„Dlouhodobou prioritou zahraniční politiky vlády České republiky a národním zájmem je být členem EU i NATO,“ uvedl Ayrer. Stabilizovaná, soudržná a fungující EU je podle vládního prohlášení zárukou dalšího bezpečného rozvoje ČR. „Vláda v této souvislosti nezvažuje činit jakékoli kroky, které by naše členství a dlouhodobé směřování zahraniční politiky ČR jakkoli zpochybňovaly, nepočítá se tedy ani se žádnými referendy,“ dodal Ayrer.

„Přijetí zákona o referendu samozřejmě podporujeme a Poslanecká sněmovna zákon projednává, ale já osobně nepovažuji za dobrý nápad pořádat referendum o vystoupení z Evropské unie,“ řekl ČTK šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák.

Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) je třeba lidem vysvětlovat, proč je Česko v EU a že by nebylo dobré evropský spolek i přes chyby, které má, opouštět. „Není to dobrý nápad. Institut referenda by měl být zaveden. Ale dělat referendum na vystoupení z EU by pro nás bylo zničující,“ řekl novinářům ve sněmovně Babiš.

Podle Zemana by v případě přijetí zákona o celostátním referendu mohli lidé vyvolat hlasování třeba i o setrvání v NATO. Uvedl, že na rozdíl od jiných politiků by konání referend o takových závažných otázkách nebránil, ale zároveň by v nich říkal svoje argumenty, proč v těchto organizacích, jako jsou EU a NATO, zůstat.

Proti návrhům na všelidové hlasování v těchto záležitostech je i TOP 09. „Oba návrhy útočí na priority české zahraniční a obranné politiky posledních desetiletí. Těmito návrhy se Miloš Zeman stal bezpečnostní hrozbou pro Českou republiku,“ uvedl na sociálních sítích předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Euroskeptická ODS by s hlasováním o setrvání v EU počkala na to, zda se podaří uskutečnit reformu Unie. „Stále se snažím věřit, že si představitelé členských zemí uvědomí, že takto to dál nejde. Referendum o NATO je úplný nesmysl a obecné referendum rozhodně nemá být uzákoněno,“ napsal ČTK předseda občanských demokratů Petr Fiala.

Naopak komunisté, kteří jsou dlouhodobými kritiky členství ČR v Severoatlantické alianci, by podpořili konání obou referend. „Celý klub KSČM je názoru, že je potřeba přijmout zákon o obecném referendu a že otázka, jestli setrvat, nebo nesetrvat v Unii, je věc, která by se v referendu přímo nabízela. Tím víc se nabízí otázka setrvání v paktu NATO,“ řekl ČTK šéf KSČM Vojtěch Filip.

Normu o celostátním referendu, kterou poslala vláda do sněmovny loni v červenci, musí jako ústavní zákon podpořit třípětinová většina poslanců i senátorů. Kabinet tak pro zákon musí hledat podporu v obou parlamentních komorách i mezi opozičními poslanci. Zeman při svém projevu ve sněmovně 11. března doporučil poslancům zákon schválit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…