Rejžek v ráži: Urazil Zemana a Prymulu obvinil ze lži. Pak navrhl, kdo by měl dostat státní vyznamenání

08.04.2020 19:38

Filmový a hudební kritik Jan Rejžek na svém blogu nazývá prezidenta Miloše Zemana „pomstychtivým starcem“ a diví se, že hodlá udělit Řád bílého lva epidemiologovi Romanu Prymulovi, kterého počastoval označením „lampasák“. Místo něho Rejžek na ocenění navrhuje například publicistu a překladatele Gabriela Gossela, který minulý týden zemřel. „Zůstala po něm neskutečná editorská práce, knižní i rozhlasová, kde připravoval pravidelný archivní pořad,“ píše Rejžek.

Rejžek v ráži: Urazil Zemana a Prymulu obvinil ze lži. Pak navrhl, kdo by měl dostat státní vyznamenání
Foto: Wikipedie
Popisek: Jan Rejžek

Rejžek se na úvod svého blogu na serveru filipsmoljak.cz vrací k diskutované sešlosti v Lánech, kde prezident Zeman stoloval s dvanácti dalšími lidmi. „Seděl takhle v karanténě v Lánech pomstychtivý stařec a zase si vymyslel ubohou provokaci, když pozval třináctičlenný tzv. expertní tým, který roušky neroušky, dva metry ne dva metry odstupu, vesele hodoval,“ komentuje Rejžek.

„Vrcholem zpupnosti pak bylo, když oznámil, že 28. října dekoruje Řádem bílého lva náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymulu… Proboha, za co? Za lhaní o dostatku roušek a respirátorů? Zasloužil by spíš Nobelovu cenu za literaturu za výrok ‚Je to opatření, které po těch Velikonocích bude také zvažováno k rozvolnění‘. Předlistopadový lampasák se slovníkem nezapře,“ nebral si Rejžek servítky.

Anketa

Tomio Okamura volá po referendu o vystoupení z EU. Jak byste v tomto referendu hlasovali?

hlasovalo: 28392 lidí
Zeman podle Rejžka vyznamenává „všelijaké směšné podržtašky typu Hůlky, Žantovského nebo Ringo Čecha a k tomu pár estébáků,“ ale ne lidi, kteří se opravdu zasloužili o stát a demokracii. Jednoho Rejžek hned navrhuje. „Ve čtvrtek zemřel ve věku 76 let Gabriel Gossel, nenahraditelný publicista, překladatel, archivář a propagátor historie záznamu zvuků,“ radí Zemanovi Rejžek.

„Potkali jsme se poprvé někdy v osmdesátých letech v Jazzové sekci, to jsem navíc nevěděl, že se vedle toho významně podílel na vydávání samizdatové edice Expedice. A nastal ten báječný zážitek, který každému přeju, že si s někým poprvé pár minut povídáte a najednou máte dojem, že ho znáte celý život,“ vzpomíná.

„Bohužel jsme se pak vídali jen občas, ale i zpovzdálí jsem s nadšením sledoval, kterak stíhá překládat Stephena Kinga či George Orwella a kterak neustále buduje sbírku gramodesek, gramofonů, fonografů a zvukových válečků. Zůstala po něm neskutečná editorská práce, knižní i rozhlasová, kde připravoval pravidelný archivní pořad. Kterýpak vinyl mu asi zahrají na pohřbu? Klidně cokoliv,“ píše na závěr Rejžek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…