Rektor u Dobeše na koberečku? To zavání totalitou, stěžují si akademici

20.01.2012 22:12

Ministr školství Josef Dobeš (VV) pozval rektora Univerzity Karlovy Václava Hampla, aby mu sdělil, proč vystupuje proti zákonu o vysokých školách. Dobeš tvrdí, že Hampl svým jednáním provokuje sociální nepokoje. Akademický senát zase osočil Dobeše, že pozvání Hampla zavání totalitními mechanikami.

Rektor u Dobeše na koberečku? To zavání totalitou, stěžují si akademici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr Josef Dobeš ve své kanceláři

„Pozvat představitele samosprávné akademické obce 'k podání vysvětlení‘ na ministerstvo velice nepříjemně zavání totalitními manýrami,“ kritizoval Dobeše akademický senát. „Napětí ve společnosti vyvolávají ti, kdo dychtivě a bezostyšně prosazují nepromyšlené pseudoreformy, nikoli ti, kdo vnímají nebezpečí z toho vyplývající.“

„Termín schůzky pana ministra a pana rektora zatím nebyl upřesněn,“ uvedla Savičová. Možným termínem je úterý, kdy se uskuteční porada s rektory. Vysoké školy doufají, že se na této schůzce vyřeší sporné body připravované reformy. Pokud jednání selže, některé školy plánují protestní akce. Pevně je rozhodnuta zatím jen Univerzita Pardubice. Studenti a pedagogové Univerzity Karlovy vystoupili proti reformě už ve čtvrtek.

Akademici si na totalitní manýry stěžovali už před časem. Asociace děkanů filozofických fakult ČR tehdy kritizovala reformy vysokých škol, jejichž cílem je oslabit vliv akademického senátu. „Autonomie akademické půdy je již téměř tisíciletí chápána jako základní podmínka svobodného rozvoje kritického myšlení, která udržuje vzdělanost lidstva navzdory společenským a politickým turbulencím. Není náhodou, že jedním z prvních kroků totalitních režimů 20. století byla likvidace této svobody,“ uvedli akademici.


 

 

reklama

autor:

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…