Rektoři odmítají účast na Zemanově inauguraci. S výjimkou brněnského Beka, kterého ani nepozvali

06.03.2018 16:49

Většina rektorů vysokých škol se zřejmě ve čtvrtek nezúčastní inaugurace znovuzvoleného prezidenta Miloše Zemana. S výjimkou rektora Masarykovy Univerzity Mikuláše Beka sice obdrželi na slavnostní akt pozvánku předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO), z různých důvodů se ale na inauguraci nedostaví, zjistila ČTK.

Rektoři odmítají účast na Zemanově inauguraci. S výjimkou brněnského Beka, kterého ani nepozvali
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Prezident Miloš Zeman na volebním sjezdu ČSSD.

Některým vadí, že nebyli pozváni všichni rektoři, jiní budou na zahraniční cestě nebo se omluví kvůli nemoci.

Rektoři měli se Zemanem v posledních letech napjaté vztahy. Nelíbilo se jim, že prezident odmítl podepsat jmenování tří navržených profesorů a že kvůli osobním sporům nepozval na předávání státních vyznamenání 28. října na Pražský hrad rektora Beka a bývalého šéfa Jihočeské univerzity Libora Grubhoffera. Od roku 2014 se proto slavnostního ceremoniálu přestali účastnit.

Bek dnes ČTK řekl, že na nepozvání z kanceláře Hradu si už zvykl a nemusí díky tomu řešit vnitřní dilema mezi loajalitou vůči státu a nedůvěrou k tomu, kdo jej reprezentuje. „Jsem ale nemile překvapen tím, že se před vrtochy hlavy státu nyní sklání i předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, který na společnou schůzi obou komor Parlamentu ve Vladislavském sále zve a od nějž také pozvánka nedorazila. Netušil jsem, že kromě sporu s prezidentem Zemanem mám spor i s Parlamentem České republiky,“ uvedl.

Z brněnských rektorů účast na inauguraci prezidenta zvažuje nově zvolená rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová. Pozvánka došla i rektorovi Vysokého učení technického Petru Štěpánkovi, který má však v tomto termínu dlouho plánovanou zahraniční dovolenou. Z inaugurace se omluvil i rektor Janáčkovy akademie múzických umění Petr Oslzlý, jenž otevřeně podpořil při prezidentské volbě Jiřího Drahoše.

„Nepůjdu tam, protože jsem se dozvěděl, že pan rektor Bek pozvánku nedostal,“ řekl rektor České zemědělské univerzity v Praze Petr Sklenička, který byl členem Drahošova expertního týmu. Podobně reagoval rektor Jihočeské univerzity Tomáš Machula. Oba pozvánku dostali.

Sklenička připomněl, že v lednu Zeman jmenoval 12 nových rektorů bez tradičního ceremoniálu na Hradě. Podle akademiků je původně kancelář prezidenta telefonicky pozvala, mluvčí Jiří Ovčáček to ale později popřel. Podle rektora tak Hrad jen pokračuje ve způsobu chování, který měl k akademické obci již dříve.

Z účasti na inauguraci prezidenta se ve čtvrtek omluví také rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, který bude v té době v zahraničí, nebo Jaroslav Miller z Univerzity Palackého v Olomouci, který má dovolenou.

Pracovními povinnostmi svou neúčast zdůvodnili rektor Ostravské univerzity Jan Lata, šéf Západočeské univerzity v Plzni Miroslav Holeček či rektor Technické univerzity v Liberci Miroslav Brzezina, který pozvánku dostal v pondělí. „Má výuku a další pracovní program, který nelze již ze dne na den měnit,“ uvedl mluvčí liberecké univerzity Radek Pirkl.

Další rektoři, jako například hlava Univerzity Pardubice Jiří Málek či rektor Univerzity Hradec Králové Kamil Kuča, se nezúčastní kvůli nemoci. Václav Báča z Vysoké školy polytechnické Jihlava svou neúčast odmítl komentovat.

Zemanovi první funkční období skončí o půlnoci z 8. na 9. března, svůj druhý slib složí na Pražském hradě ještě před uplynutím prvního mandátu. Na zhruba hodinový ceremoniál ve Vladislavském sále bylo pozváno na 700 hostů včetně poslanců, senátorů, diplomatů, hejtmanů, primátorů a dalších představitelů kulturního a společenského života.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…