Řekům došla trpělivost, nechtějí být loutkami EU, říká Řek žijící v Česku

03.07.2015 22:35

Zpravodaj České televize popsal aktuální situaci v Řecku v pátečních Událostech, komentářích. Poté následovala debata o pozici Řecka, do níž se zapojili Řek žijící v Česku Nasik Kiriakovský a ekonomové Michaela Ševčíková a Thomas Kulidakis. Řecko je prý rozdělené, mladí jsou připraveni v referendu hlasovat pro ano, starší spíše ne. Řek žijící v Česku popsal, co ho nejvíc štve.

Řekům došla trpělivost, nechtějí být loutkami EU, říká Řek žijící v Česku
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Miřejovský vstoupil do vysílání přímo z demonstrace, na níž vládní Syriza nabádá lidi, aby odmítli podmínky věřitelů. Současně ale ve městě probíhala demonstrace opozice na podporu návrhů věřitelů. Premiér Alexis Tsipras žádá další odpuštění dluhů a prodloužení splátek u dluhů zbývajících, asi tak o dvacet let. Příznivci Syrizy prý podle Miřejovského neřeší, jestli jejich premiér může něco takového prosadit, prostě mu věří.

Odchod z eurozóny

Ekonomka a politoložka Ševčíková říká, že případné ne v řeckém referendu by znamenalo ekonomický konec pro tuto zemi. Je tedy otázka, co udělá Evropská centrální banka, která už více než jednou odhlédla od svých pravidel a poskytla pomoc Řecku. Kritika ECB ale sílí. A znamenalo by vyslovení „Ne“ konec Řecka v eurozóně? „Propaganda v Řecku vám říká, že ne znamená jen ne věřitelům, ale nikoli eurozóně. Ostatní politici EU říkají, že ne znamená konec Řecka v eurozóně. Jenže právně neexistuje cesta, jak by Řecko mohlo odejít z eurozóny,“ zdůraznila. Nějaká cesta by se ale zřejmě našla.

„Z mého pohledu je jediná smysluplná cesta cestou řízeného bankrotu, po kterém si Řecko vyjedná další pomoc. Třetím krokem je vystoupení z eurozóny, po němž musejí následovat reformy vedoucí k zefektivnění fungování řeckého státu,“ uzavřela Ševčíková své vystoupení.

Řecko je laboratoří EU

Kiriakovský v debatě popsal, jak je Řecko rozděleno, mladší lidé prý chtějí přijmout podmínky věřitelů, starší lidé nikoliv. Kulidakis řekl jasně, že by v referendu hlasoval ne. „Protože úsporná opatření nikam nevedla,“ prohlásil. „Po pěti letech šetření bychom se měli vydat jiným směrem, jakým šly např. Spojené státy, to znamená reformy, ale podporované proinvestičními opatřeními keynesiánské politiky,“ přidal svůj pohled Kulidakis.

Podle Kiriakovského mělo Řecko problémy už dlouho před olympiádou v roce 2004 a Syriza s tím za pět měsíců nemohla mnoho udělat. „Pro mě je Řecko takovou velkou laboratoří EU,“ míní host. Řekové se prý ptají, kam zmizely peníze z půjček, ony skončily v zahraničních bankách, z čehož jsou prý lidé frustrovaní. „Řekům došla trpělivost s EU, už nechtějí být loutky,“ řekl jasně. Syriza vydělala na tom, že probudila nacionalismus a slíbila lidem, že se za ně postaví. Současná vláda prý ony problémy chce řešit, ale odmítá kráčet dál po cestě, která nikam nevede.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…