Reportáž Novy o majetku odborářských bossů. Nenakradli si, zní odpověď

09.05.2012 17:42

V nejsledovanějším pořadu nejsledovanější televize byla v úterý večer k vidění reportáž o majetcích odborářských funkcionářů. Televizní noviny Novy ji uvedly konstatováním, že odborářští bossové káží vodu a pijí víno. Podle předsedy Odborového svazu dopravy Luboše Pomajbíka si z odborářů na majetek nikdo nenakradl na rozdíl od lidí ve všech patrech politiky.

Reportáž Novy o majetku odborářských bossů. Nenakradli si, zní odpověď
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf ČMKOS Jaroslav Zavadil na protivládní demonstraci v Praze

Čtyři odborové funkcionáře a jejich majetky si vzala v reportáži úterních Televizních novin na paškál televize Nova. Na předsedu ČMKOS Jaroslava Zavadila vytáhla honosný dům v Novém Městě nad Metují, ale nakonec z reportáže vyplynulo, že v něm už nebydlí a přebývá ve služebním bytě 1+1 na pražském Černém Mostě. A tak měla zafungovat údajná výše jeho měsíčního platu 80 tisíc korun. „Beru plat, který je dvakrát až třikrát vyšší, než je průměrná mzda,“ přiznal v reportáži Zavadil.

O prvním místopředsedovi ČMKOS Václavu Píclovi se hovořilo v souvislosti s luxusním sídlem v Chrášťanech, kam jezdí odpočívat na víkendy. Legendárnímu železničáři Jaromíru Duškovi, nyní předsedovi Svazů odborářů služeb a dopravy, předhodili vlastnictví řadového domku, vodní elektrárny a lesa. Bohumír Dufek, předseda Asociace samostatných odborů, byl zase na tapetě kvůli svým stotisícovým švýcarským hodinkám.

Může jít o souvislost s chystanými akcemi odborů

Předáci odborů se dostali do centra pozornosti některých médií poté, co se jim v sobotu 21. dubna podařilo přilákat na Václavské náměstí v Praze kolem sta tisíc demonstrantů, a navíc v době, kdy ohlásily, co chystají pro nejbližší týdny. Už 22. května chtějí odboráři po sněmu Českomoravské konfederace odborových svazů pochodovat na Úřad vlády. Pak bude následovat několik dalších akcí, při nichž hodlají odbory okupovat ministerstva. Ve hře zůstává i celonárodní stávka.

„Myslím si, že reportáž s chystanými akcemi odborů souviset může, protože média nejsou nezávislá a koho chleba jí, toho píseň zpívají. Třeba loni zveřejnili před stávkou čísla našich mobilních telefonů na titulní straně Blesku,“ připomíná pro ParlamentníListy.cz předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík, co odborovým funkcionářům provedl bulvární deník, který podle dat Unie vydavatelů čte denně téměř půldruhého milionu lidí.

Reportáž na Nově shlédly téměř dva miliony

To, co je Blesk mezi deníky, je Nova mezi televizemi. Z dat ATO - Mediaresearch, která pro ParlamentníListy.cz zpracovala MÉDEA, a.s. ve spolupráci s MÉDEA RESEARCH, k.s. vyplývá, že na úterní Televizní noviny TV Nova, v nichž se reportáž o předácích odborů objevila, se dívaly téměř dva miliony diváků při podílu na sledovanosti 57,3 procenta.

Obě zmíněná média tak svými informacemi zasáhnou velké množství čtenářů či diváků. „Na rozumné lidi nemůže mít vliv ani deník Blesk, ani deník Aha!, ani televize Nova. Přestože některá média používají takovéto informace, tak se nic nemění na tom, že Nečasova vláda má podporu jen kolem čtrnácti procent obyvatelstva,“ poznamenává šéf OS dopravy.

Na rozdíl od politiků si odboráři na majetek nenakradli

„Když se mě loni bulvární novináři ptali, co mám za majetek, a já jim sdělil, že se ženou vlastníme družstevní byt, tak jsem pro ně přestal být v tomto ohledu zajímavý. Ale ať má z odborářů kdokoli jakýkoli majetek, tak si na něj určitě nenakradl, což se nedá říct o čelních představitelích politiky ve všech patrech,“ zdůrazňuje pro ParlamentníListy.cz Pomajbík.

To na nejvyššího šéfa odborářů vytáhly už bulvární deníky ledacos. Blesk přinesl rozhovor s jeho dcerou, už dlouho žijící v Itálii, Pavlínou Zavadilovou, podle níž se její otec staví na stranu „utlačovaných“ státních zaměstnanců, pořádá demonstrace a stávky, hraje si na lidumila, ale na vlastní rodinu kašle. Kdyby prý z toho neměl výhody, tak to nedělá, protože je to kariérista.

Veřejnost může poukazování na majetek ovlivnit

Minulé léto se druhý bulvární deník Aha! ze stejného vydavatelství jako Blesk věnoval tomu, v čem si předseda ČMKOS Zavadil vyšel na Petřín s neznámou ženou. A jeho značkové oblečení mu hned ohodnotil. Na procházku se prý vydal ve svetru golfové edice Lacoste za víc než tři tisíce, v botách Puma za dva a půl tisíce, v riflích za dva tisíce.. Celkem bulvár spočítal Zavadilův model na 7 800 korun.

„To, že nejsou předáci odborů žádní chudáci, se ví. Když se podíváme do Ameriky a do dalších vyspělých zemí, tak jsou všude šéfové odborů velice slušně placení. A pokud naše média registrují, že kážou vodu a pijí víno, tak tím chtějí jen ukázat, že i u nás mají odboroví předáci máslo na hlavě,“ říká pro ParlamentníListy.cz mediální expert Jiří Mikeš s tím, že tyto informace mohout mít na smýšlení o odborech dopad. „Vzhledem k naší české povaze to může určitě dost lidí ovlivnit,“ nepodceňuje Mikeš články Blesku, ani reportáže Novy.

Připravili pohoštění a bylo z toho uplácení párky

Že to mají odboráři u nejsledovanějších médií těžké, si uvědomuje i předseda ASO Bohumír Dufek. „Při květnové akci se mnou celý den chodilo několik televizních štábů plus další novináři. Celý den nebyl čas na jídlo, takže když jsme měli po akci tiskovku, tak jsme jim ze slušnosti připravili nějaké občerstvení. A byli tací novináři, kteří to vyfotili a napsali, že jsme je upláceli párky,“ zavzpomínal pro ParlamentníListy.cz na nepříjemnou zkušenost z minulého roku Dufek.

Blesk se také v minulosti jednoznačně postavil proti akci lékařských odborů Děkujeme, odcházíme. Lékaře nazýval vyděrači a ministru zdravotnictví i vládě doporučoval, aby jim neustupovali. I když prý vyděračská akce připravila doktory o věrohodnost, jejich případný úspěch by mohl inspirovat jiné. Argumentoval také tím, že přidat by zasloužili učitelé, zdravotní sestry, hasiči, anebo policisté. A není proto důvod zvýhodňovat lékaře.  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…