Republika, LES a bývalý pražský ódéesák. Ti všichni obohatili politické spektrum

15.03.2014 15:39

Na politické scéně se v poslední době vyrojilo mnoho nových politických subjektů. Mají vůbec šanci na úspěch? Podle Otty Chaloupky, předsedy strany s názvem Republika a bývalého člena Věcí veřejných, bezpochyby ano. „Myslím, že to, co tady probíhá poslední dvě desetiletí, to nemá šanci uspokojit občany,“ uvedl v pořadu Politické spektrum na ČT24.

Republika, LES a bývalý pražský ódéesák. Ti všichni obohatili politické spektrum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda strany Republika Otto Chaloupka

Důvod, proč se rodí tolik nových politických stran, je podle Chaloupky jasný. „Nové strany vznikají proto, že ty stávající názorně předvedly, co dokáží,“ podotkl. A jeho popudy pro založení nové strany prý byly podobné.

Sám byl dlouho členem Věcí veřejných, avšak s politikou této strany přestal souhlasit. Zbývaly mu tedy dvě možnosti, a to buď politiku opustit, nebo se vydat novým směrem. „Věcem veřejným vděčím za hodně, daly mi hodně poznatků, a to pozitivních i negativních. Rozhodl jsem se ale nepřestat v rozdělané práci, a to můžu jen ve straně, která mi toto umožní, a taková tu žádná není. Proto jsem založil stranu novou,“ vysvětlil příčiny svého rozhodnutí.

Klasické politické ideologie selhávají

„Věci veřejné? To byl vysloveně podvod na voliče,“ reagoval další host pořadu, místopředseda Liberálně ekologické strany (LES) Ivan Rynda a dodal, že klasické politické ideologie už v České republice zcela selhávají.

Svou stranu představil i Jiří Janeček, předseda Občanské konzervativní strany (OKS). Zdůraznil, že lidé vědí, co od jeho strany mohou očekávat, a to zejména nízké daně a férové prostředí pro ty, kteří se chtějí realizovat. Deset let prožil coby člen ODS a nevzpomíná na tuto stranu zrovna nejlépe. Je totiž toho názoru, že ODS opustila svůj pravicový program a zvýšení daní je toho jen důkazem. „Naši členové nejsou žádné ovce a moc dobře vědí, co chtějí,“ poznamenal.

Směrem k Ryndovi pak pronesl, že ochrana přírody může být prioritou, až se nastolí vhodné podmínky a utvoří se společnost, která na péči o ní bude mít dostatek prostředků. „Tak zjevný nesmysl, že si na přírodu musíme vydělat, už jsem dlouho neslyšel. Fyzický kapitál vždy pochází z přírodního,“ odmítl Rynda takové tvrzení. „Nás v LESu spojuje něco více než jen chuť dělat nové věci. My máme program, my máme vlastní manifest,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…