Řešením by bylo poslat protestující lenochy do práce... Přísný vzkaz ekonoma Pikory do Španělska

22.08.2017 20:17

Ekonom Vladimír Pikora se na serveru Reflex.cz rozepsal o absurdním boji Evropy proti masovému turismu.

Řešením by bylo poslat protestující lenochy do práce... Přísný vzkaz ekonoma Pikory do Španělska
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Finanční analytik Vladimír Pikora

„Mám v mimořádně živé paměti, jak jsme po roce 1989 byli všichni nadšeni z cestování. Neodradilo nás ani to, že v Rakousku hned za hranicemi dávali na dveře obchodů nápisy ‚Češi, máme vás rádi, ale nekraďte!‘, což bylo neskutečně ostudné. Taky nám říkávali paštikáři, protože Češi neměli v zahraničí na to, aby šli do restaurace. Všechno jsme to kvůli moři i chuti podívat se, co je za hranicemi, překousli. Nikdy bych si nemyslel, že jednou budu říkat, že dovolená v Česku je lepší než u moře,“ zmínil Pikora s tím, že ta situace je tady.

  • Původní text ZDE

Všímá si také toho, že jen co česká ekonomika vzrostla a my už nejsme takoví chudáci jako kdysi, říkají nám leckde, že turisté jsou teroristé. 

„Je to vlastně neskonale padlé na hlavu, protože téměř všechny vyspělé země mají organizace typu CzechTourism. Tedy státní příspěvkové organizace, které za peníze daňových poplatníků lákají turisty do země,“ dodal.

Uvádí i to, že situace došla tak daleko, že UNESCO vyhrožuje Dubrovníku, aby omezilo počet turistů, jinak bude vyškrtnuto ze Seznamu světového dědictví. „Není to absurdní? Tenhle slavný Seznam byl přitom vždy chápán hlavně jako magnet pro turisty, to právě proto o tento status země pro své památky usilovaly,“ uvedl ekonom.

„A kdyby se turistům tolik bránilo jen Chorvatsko… Odpor proti nim rapidně roste po celé Evropě. A z toho plyne jediné. Turismus nebude v budoucnu masová záležitost. Bude čím dál víc jen pro bohaté. Paradoxně to přichází ve chvíli, kdy letenky zlevnily jako nikdy a doprava je čím dál levnější,“ zmínil ve svém komentáři s tím, že proti turismu podle něj bojují převážně levicově smýšlející lidé.

Důležité je však podle něj pochopit, že v továrnách budou stále víc práce dělat roboti, příjmy z dělnické práce vyschnou a náhradou mohou být právě služby spojené s turismem.

Pro ekonoma, jak uvádí Pikora, je tak naprosto nepochopitelné vyhánět turisty demonstracemi či probodáváním pneumatik. To se odehrávalo minulý týden ve Španělsku. „Vše řeší neviditelná ruka trhu, totiž cena. Španělsko musí podražit, ale jen velmi postupně – nikoli přes úřední kvóty. Když někomu vadí turisté, asi by je neměl zvát reklamou typu státní podpora filmů. Například rakouský Hallstatt je plný turistů z Číny, protože v Číně běžel film odehrávající se právě v Hallstattu,“ zmínil na serveru Reflex.cz Pikora.

„Skoro se mi zdá, že dobrým řešením by taky bylo poslat protestující lenochy do práce, aby neměli čas prořezávat pneumatiky. Na to asi namítnete, že ve Španělsku je vysoká nezaměstnanost a tito chudáci pracovat nemohou," podotkl s tím, že mu však něco nesedí.

„Když nezaměstnaným nabídnete víc práce skrze služby pro víc turistů, nemají zájem. Asi je zábavnější žít za peníze jiných, a ještě bez ‚obtěžujících‘ turistů. Jestlipak tedy ten problém nebude ani tak v turistech jako spíš v rozmazlenosti a navyklosti na vysoké sociální dávky?“ uzavřel otázkou Pikora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…