Respekt: Putin má problém a dilema se separatisty. Jejich šéf přestává poslouchat

23.07.2014 10:56

Ruský prezident Vladimir Putin si uvědomil, že vést válku za pomoci externistů je riskantní byznys. Nyní prožívá své „separatistické dilema", píše na stránkách serveru Respekt.cz redaktorka Eva Mošpanová. Putin se podle ní po pádu malajsijského letadla nachází v situaci, která mu jeho pozici rozhodně neulehčí.

Respekt: Putin má problém a dilema se separatisty. Jejich šéf přestává poslouchat
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin s válečnými veterány

Redaktorka serveru Respekt.cz svůj článek začíná citací amerického ministra zahraničí Johna Kerryho, který si ve svém projevu stěžoval na neplnění ruských slibů. Jeho stanovisko je podle Mošpanové zřejmé. „Putin minimálně svými zbraněmi a podporou leteckou tragédii zapříčinil. A měl by ji i ukončit - přestože Kreml vytrvale tvrdí, že s východoukrajinskými separatisty nemá nic společného," píše.

Celý článek Evy Mošpanové k dispozici ZDE

Otázkou ale podle ní je, zda může Putin separatistům vůbec něco nařídit. „S externisty, kteří nepodléhají oficiálnímu velení, je totiž válka riskantní byznys. A těžko říct, nakolik je nyní Kreml s jeho výsledky spokojen. Rebelům se ještě před pádem MH17 navzdory štědré podpoře Ruska - zprávy mluví o tancích, raketometech i obrněných transportérech - nepovedlo udržet obsazená území a pod tlakem ukrajinské protiteroristické akce začali ustupovat," podotýká redaktorka.

Kreml nemůže přiznat chyby separatistů. Rebely ale nemůže ani odvrhnout

A souhlasí s tvrzením listu The New York Times, že šéf separatistů Igor Strelkov stále častěji následuje vlastní úsudek než příkazy Moskvy. O tom, že Rusko nemusí již mít ty, které vyzbrojuje, zcela pod kontrolou, se spekulovalo už v květnu, připomíná autorka článku.

„Chyby separatistů, které podle přesvědčení téměř celého světa sám vyzbrojil, přiznat Kreml nemůže. Stejně tak ovšem nemůže odvrhnout rebely, kteří mu navzdory všem chybám pomáhali k dosažení jeho cílů a podle všeho i znehodnotili velkou část důkazů, které by mohly spojit pád letadla s raketami z Ruska. Putin se tak ocitl v situaci, která mu pozici rozhodně neulehčí," uzavírá Eva Mošpanová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…