Respekt bude potrestán? List Erika Taberyho odsouzen k omluvě Klausovi mladšímu, to už víte. Ale věc jede dál, velmi zajímavě

27.06.2018 8:08

Václav Klaus vyhrál soudní spor. Ne, nesoudil se exprezident, to by bylo neobvyklé samo o sobě. Jeho syn, dnes poslanec ODS Václav Klaus mladší, zažaloval před dvěma lety šéfredaktora týdeníku Respekt Erika Taberyho kvůli textu, ve kterém Tabery napsal, že Klaus mladší označil postižené děti za parazity. Tak dlouho bojujete s fake news, až je sami píšete, smějí se lidé na sociálních sítích. Tabery nyní musí v Respektu otisknout ve prospěch Václava Klause mladšího omluvu.

Respekt bude potrestán? List Erika Taberyho odsouzen k omluvě Klausovi mladšímu, to už víte. Ale věc jede dál, velmi zajímavě
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Václav Klaus mladší poskočil v Praze na kandidátce díky kroužkovacím hlasům na první místo

Podle Václava Klause mladšího tak soud uznal, že Respekt šíří „fake news“, tedy dezinformace. Alespoň se v tom smyslu pobavený Klaus mladší vyjadřuje ve svém facebookovém statusu.

V následné diskusi pod statusem se strhla lavina pobavených výroků příznivců Václava Klause mladšího a také vtipů na účet týdeníku Respekt. Jakub Beneš se zeptal, jak bude potrestán samotný týdeník, načež Václav Klaus mladší odpověděl předzvěstí navazujícího soudu. Jakub Beneš poté navrhl takovou formu omluvy, jakou by od Respektu považoval za adekvátní.

Dan Moltaš se Václava Klause mladšího ptá, zda bude Respekt také zařazen státními institucemi na seznam dezinformačních médií.

Načež se jej pan Jan Anderle zeptal, zda je něco takového nutné kvůli jedné drobné chybě Erika Taberyho. Další diskutující poté zapochyboval nad tím, že nesprávný výrok o tom, že Václav Klaus mladší mluví o postižených dětech jako o parazitech, je „drobnou chybou“.

Anketa

Doporučujete ÚV KSČM doporučit poslancům KSČM toleranci vlády Andreje Babiše?

hlasovalo: 10350 lidí

Další z diskutujících Václavu Klausovi mladšímu píše, že po dvou letech zdaleka ne všichni na kauzu zapomněli. Pogratuloval a některým novinářům vymyslel přezdívky.

Novináři Janu Moláčkovi, bývalému zpravodajovi České televize, dal přezdívku „Pavka Morozov“ po mladém sovětském chlapci, který udal úřadům svého otce. Moláček totiž před týdnem upozornil na Facebooku na to, že se Václav Klaus mladší vyfotil se Zdeňkem Pernicou, předsedou hnutí Slušní lidé. Václav Klaus mladší se tehdy hájil tím, že se s ním vyfotí desítky lidí denně a on nemá čas lustrovat, kdo je kdo.

A zde je původní status Jana Moláčka:

Další z fanoušků Václava Klause mladšího se bavil nad čteností týdeníku Respekt. Podle něj čte toto médium tak 25 lidí, mezi nimi Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek. Týdeník Respekt má podle informací vydavatelství Economia, patřícího miliardáři Zdeňku Bakalovi, tištěný náklad téměř 34 000.

K celé záležitosti se na svém Facebooku vyjádřil i šéfredaktor týdeníku Respekt Erik Tabery. Klaus mladší prý nebyl spokojen s uskutečněnou omluvou a celou věc táhl k soudu. Soud podle Taberyho pouze konstatoval, že výrok Klause mladšího byl posunut, což už sám Tabery dříve uznal. Tabery také dodává, že omluvu v požadovaném formátu, který stanovil soud, by Václavu Klausovi mladšímu otiskl již před dvěma lety. O fake news podle Taberyho jde pouze v případě, že člověk cíleně lže, což, jak tvrdí, nebyl tento případ.

Martin Dvořák pod Taberyho příspěvkem píše, že Klaus mladší je charakterově natolik pokřiven, že klidně může považovat postižené žáky za parazity. Je přesvědčen, že šlo o úmysl.

Další Taberyho příznivci zasypali Klause mladšího nelichotivými nálepkami.

Jiří Pražák píše v diskusi pod příspěvkem Erika Taberyho, že Václav Klaus mladší si verdikt soudu interpretoval po svém jako výhru. Podle něj justice rozhodla tak, že odchází spokojené obě strany.

Celou kauzu „Taberyho fake news“ komentovala i blogerka a PR konzultantka Karolina Stonjeková. Na svém Facebooku si z Taberyho utahuje.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…