Respektujte běloruskou suverenitu, vyzvala Cichanouská západní země, které se ohánějí sankcemi. A to nebylo vše

21.08.2020 17:15

Běloruská opoziční prezidentská kandidátka Svjatlana Cichanouská na tiskové konferenci vyzvala vedení své země, aby co nejdříve vyslyšelo volání běloruských obyvatel po transparentních a svobodných volbách. Požádala též o okamžité zastavení násilí. K možným sankcím, jež jsou některými zeměmi vůči Bělorusku plánované, pronesla, že je sice ráda za vyjádření podpory běloruským občanům, avšak ostatní státy vyzývá k respektování běloruské suverenity. Běloruský prezident Alexandr Lukašenko mezitím ve svém projevu slíbil, že se „problém“ vyřeší již v příštích dnech.

Respektujte běloruskou suverenitu, vyzvala Cichanouská západní země, které se ohánějí sankcemi. A to nebylo vše
Foto: Repro YouTube Радыё Свабода
Popisek: Běloruská opoziční prezidentská kandidátka Svjatlana Cichanouská

Anketa

Měl by se omezit či zdanit odtok zisků nadnárodních firem z České republiky?

98%
2%
hlasovalo: 21634 lidí
„Je dobře známo, že nebylo mojí volbou vybrat si tuto cestu. Nikdy jsem nechtěla být političkou, ale osud mě postavil do situace, kdy jsem si musela vybrat mezi svobodou a strachem, mezi pravdou a lží a mezi láskou k mé zemi a pochybnostmi k tamnímu systému,“ uvedla opoziční kandidátka.

Varovala, že v těchto dnech dochází k perzekuci běloruských občanů jen na základě toho, že vyjádří svůj názor, a za účast na nenásilném protestu hrozí i vězení.

„Můj manžel je dnes v Bělorusku zavřený ve vězení jenom kvůli tomu, že chtěl, aby byla naše země bezpečná pro život,“ dodala s tím, že chce, aby Bělorusové již žili bez strachu, že budou zbiti na ulici a že se mohou dostat do vězení bez spravedlivého procesu.

„My Bělorusové jsme milí a mírumilovní lidé,“ podotkla Cichanouská s tím, že se však mílí ti, kteří mají za to, že vlastností tamního lidu je i zbabělost.

Podle opoziční političky se Bělorusko probudilo a lidé vycházejí do ulic jasně říci svůj názor.

Požadavky protestujících mají podle ní obsahovat zejména okamžité zastavení násilí a vypsání nových transparentních a svobodných voleb. „Naše požadavky jsou jednoduché: zastavit násilí, osvobodit politické vězně a uspořádat nové, svobodné a čestné volby,“ prohlásila dále. Nové volby prý bude možné svobodně provést jen tehdy, pokud se obmění členové volebních komisí.

Na otázku přítomných novinářů Cichanouská zmínila též možnost návratu do své země z litevského exilu. To prý bude možné, jen až se bude v Bělorusku cítit bezpečně.

Zdali bude i v případě nových voleb kandidovat, zatím odmítla odpovědět, nyní se má opozice soustředit především na to, aby se vůbec tato volba uskutečnila.

Došlo i na dotaz, jaké sankce proti Bělorusku by byly podle ní nejúčinnější. Politička na to poděkovala všem zemím, které stojí za běloruským lidem a podporují jej, jasně však připojila výzvu, aby ostatní státy respektovaly běloruskou suverenitu.

Pro sankce se v posledních dnech silně vyjadřuje i Evropská unie. Ministři zahraničí sedmadvacítky už minulý týden rozhodli, že blok přijme sankce proti běloruským představitelům odpovědným za zfalšování voleb a za porušování lidských práv při potlačování protestů.

To, že by i po svobodných volbách pokračovala současná garnitura, si Cichanouská nemyslí. „Běloruský lid už nikdy nebude moci přijmout současnou vládu,“ pravila s poukazem na povolební násilí, které lze jen těžko zapomenout.

Lukašenko dnes stejně jako Cichanouská promlouval k davu, místo tiskové konference však protentokrát pro svůj projev zvolil zemědělský komplex.

Ve svém projevu běloruský vůdce označil nynější dění za zpolitizované a tamní zaměstnance pak motivoval k tomu, aby se rozhodli nestávkovat a raději pracovali. „Pracujte, vždyť víte, že se peníze vydělávají prací,“ řekl přítomným.

„V Minsku a ještě někde se někomu něco nelíbí. To se stává. Ale to vás nemusí obtěžovat, to je můj problém, který musím vyřešit. A my ho řešíme. A věřte, že ho vyřešíme v příštích dnech,“ doplnil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…