Restart české ekonomiky ohrožuje politika EU. Vládní tým přemýšlí, co s tím udělat

29.01.2024 21:30 | Monitoring

Národní ekonomická rada vlády (NERV) v rámci 37 doporučení pro nastartování české ekonomiky varuje i před protekcionismem Evropské unie. Pro českou ekonomiku je prý naopak žádoucí mít nadále přístup k moderním technologiím ze států mimo EU. S tím souhlasí také čeští europoslanci, podle nichž sice musí EU snižovat svoji závislost na dovozu u některých klíčových komodit, neměla by ale jednotlivým státům regulacemi zabraňovat v uzavírání vlastních dohod se státy mimo Evropu.

Restart české ekonomiky ohrožuje politika EU. Vládní tým přemýšlí, co s tím udělat
Foto: Repro Europarlament
Popisek: Europarlament

Před protekcionismem, tedy upřednostňováním vlastních výrobků a služeb před zahraniční konkurencí v rámci unijního bloku, varovala Národní ekonomická rada vlády. Ta minulý týden představila sadu opatření, kterými by mohla vláda Petra Fialy nastartovat českou ekonomiku. Mezi 37 opatřeními se NERV zmiňuje také o evropském protekcionismu, který vychází zejména z tlaku Německa nebo Francie. Pro českou ekonomiku ale může být škodlivý.

„Restart české ekonomiky bude vyžadovat vyjma jiných faktorů také přístup k nejmodernějším technologiím. Významná epicentra inovací se nacházejí mimo Evropu (zejm. USA, Asie, Izrael). Tlak některých členských zemí (např. Francie, Německo) na zajištění ‚strategické autonomie‘ v oblasti technologií formou regulací, jako licence, cla, daně, nedopadnou homogenně na členské státy, ale především na ty země, které poptávku po technologiích nedokážou pokrýt z vlastních zdrojů, ale zároveň nepředstavují trh s velkým potenciálem,“ varuje NERV.

„Doporučujeme v koordinaci s relevantními zájmovými skupinami vypracovat argumenty proti snahám prosazovat ekonomický protekcionismus skrze struktury Evropské unie EU a prosazovat je v Bruselu tak, aby zajistily české ekonomice možnosti importovat nové technologie jako zdroj inovací, a zároveň udržet exportní potenciál zboží, služeb i know-how na globálním trhu,“ radí odborníci z Národní ekonomické rady vlády.

Souhlasí s tím řada český europoslanců, podle Veroniky Vrecionové (ODS) je potřeba najít balanc mezi protekcionismem a svobodným obchodem. „Z obecného hlediska je omezování protekcionismu a vyjednávání obchodních dohod směrem, který ODS dlouhodobě podporuje a podporovat bude. Na druhou stranu je v některých strategických oblastech důležité vytvářet bezpečné kapacity uvnitř EU, ať už jde třeba o výrobu polovodičů či léků,“ řekla Vrecionová pro CNN Prima NEWS.

Podobně smýšlí i europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). „Musíme motivovat technologické firmy z demokratických států k investování. V opačném případě se naše ekonomika stane nekonkurenceschopnou,“ varuje Zdechovský.

Podle Luďka Niedermayera (TOP 09) ale protekcionismus Evropské unie není tak přebujelý a více si vlastní zdroje a know-how chrání třeba Čína nebo Spojené státy. „Stále více zemí si nechce nechat ujít benefity spojené s vlastní výrobou. Rostoucí míru protekcionismu vykazovaly Spojené státy za minulého prezidenta a částečně v tom pokračuje i administrativa Joea Bidena. Ještě horší je situace s Čínou. EU je v této oblasti nejvíce zdrženlivá,“ je přesvědčený Niedermayer, podle nějž je ale určitě potřeba, aby jednotlivé země bloku vytvářely na Brusel tlak svými vlastními obchodními pohledy.  

Omezení protekcionismu je absolutní nutností podle europoslance Ondřeje Knotka (ANO). „Musíme jasně odmítnout současný přístup Evropské unie, která formou nařízení nastavuje velmi přísné klimatické cíle a zároveň vybere technologie, které bude možné použít,“ uvedl Knotek, že z těchto regulací nejvíce těží právě Německo nebo Francie.

„Není překvapením, že výběr technologií a zmíněné klimatické cíle vyhovují především Francii, Německu a několika dalším zemím. Naopak jdou tvrdě proti zájmům Česka i jiných států střední nebo východní Evropy. O to více je zarážející skutečnost, že tyto likvidační kroky byly dojednány pod taktovkou Fialovy vlády v průběhu českého předsednictví v roce 2022,“ zkritizoval Knotek premiéra Fialu.

Před protekcionismem a regulacemi Evropské unie zejména v oblasti zelené transformace varoval už v roce 2021 europoslanec Alexander Vondra (ODS). „Jsme svědky zásadního posunu k přeregulovanému a řízenému hospodářství, který připomíná komunismus. Ten se také zaštiťoval vědou a vznešenými cíli, ale dovedl nás k bídě a nesvobodě. S volným trhem, soutěží a svobodným podnikáním, které nám daly bohatství, nemají návrhy Komise moc společného. Je to ideologie a ekonomické inženýrství,“ prohlásil Vondra v rozhovoru, který je k dispozici na stránkách ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…