Restaurátoři dnes začali odstraňovat graffiti z Karlova mostu

27.07.2019 22:20

Restaurátoři dnes začali pracovat na odstranění graffiti z pilíře Karlova mostu. Práce budou dokončeny nejpozději 15. srpna, řekl ČTK restaurátor Jan Mjartan. Uvedl, že v pátek podepsal s Technickou správou komunikací smlouvu. Karlův most posprejovali v půlce července dva němečtí mladíci. Policie je ještě na místě zadržela. Soud jim uložil roční podmínky, pětileté vyhoštění a peněžité tresty 100.000 korun.

Restaurátoři dnes začali odstraňovat graffiti z Karlova mostu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karlův most

S kolegyní Mjartan nyní pracuje na prvním znaku. Lépe se daří odstraňovat černou barvu, tyrkysová je odolnější, uvedl. Zda na kamenech zbudou po sprejích stíny, zatím nechce odhadovat. V pondělí by se na průběh prací měli podle něj přijít podívat také památkáři.

Práce restaurátoři na sprejerském nápisu o rozměrech pět krát dva metry zahájili ráno, upozornila Česká televize. Chemické čisticí prostředky nechávají působit různě dlouho. Několik minut podle doporučení výrobce nestačilo. Čistič tedy nechali působit 30 minut a následně pod fólií déle než hodinu. Nyní se opět snaží čističem a kartáčkem nápis smýt. Použijí také tlakové čištění vodou, uvedl Mjartan.

Vzhledem k velikosti graffiti museli metodu čištění schválit památkáři z pražského magistrátu i z generálního ředitelství Národního památkového ústavu. Restaurátorskému záměru předcházel rozbor použitých sprejů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …