Restituované hospodářství se církvi moc nedaří. Za milionovou sekeru prý může sucho a kůrovec

03.12.2019 22:39

V loňském roce katolická církev hospodařila se ztrátou 25 milionů korun. Z propadu zisků viní hlavně sucho, nízkou cenu kůrovcového dřeva a malé úroky ve finančních fondech. Ztráty způsobené v lesním hospodářství v roce 2018 jsou podle církve celkem 761 milionů korun, informuje server Novinky.cz.

Restituované hospodářství se církvi moc nedaří. Za milionovou sekeru prý může sucho a kůrovec
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Uschlé stromy napadené kůrovcem na Šumavě poblíž Kvildy směrem k prameni Teplé Vltavy

„Je moc dřeva, a tím klesla jeho cena, denně ztrácíme milion korun, které jsme počítali, že budeme moci z lesů čerpat, a tuto představu nám kůrovec ničí,“ sdělil na tiskové konferenci, na níž církev představila loňské hospodaření, olomoucký biskup Josef Nuzík, podle kterého se vlivem kůrovce ztrojnásobila povinná těžba.

Osm českých a moravských biskupství hospodaří na 160 tisících hektarech půdy, z toho je 130 tisíc hektarů lesů. V některých polesích kůrovec porosty zcela zdecimoval. Podle Nuzíka už napadl zhruba pět tisíc hektarů. Letos v církevních lesích prý nasázeli okolo devíti milionů sazeniček a na boj s kůrovcem dali 60 milionů korun.

Celkově katolická církev měla loni výnosy i výdaje ve výši skoro pět miliard korun. Kromě horšího hospodaření v lesích se jí nepodařilo dosáhnout předpokládaných výnosů z katolického fondu. Katolická církev dostává každý rok v rámci církevních restitucí zhruba 1,6 miliardy korun z paušální náhrady za nevydaný majetek. Poslední splátka přijde v roce 2043. 

reklama

autor: nab

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…