Řetězce vyhodí několik tun nezávadných potravin denně. Charitě je dát nesmí

10.02.2013 17:59

Denně je likvidováno několik desítek tun potravin, které musely být kvůli procházejícímu datu staženy z regálů potravinových řetězců. I když je ve velkém množství případů jídlo ještě stále nezávadné a mohlo by být věnováno na charitu, obchody se musí řídit platnou legislativou.

Řetězce vyhodí několik tun nezávadných potravin denně. Charitě je dát nesmí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jídlo, ilustrační foto

„Společnost se stejně jako všechny ostatní řetězce musí řídit platnou legislativou. Čili jídlo, které by bylo určené k odpisu, samozřejmě, svým způsobem, dát na charitu nesmí. Protože, jakmile má potravina prošlou záruční lhůtu, nesmí být dál používána, ale pouze a jenom ekologicky likvidována,“ upřesňuje pro server Rozhlas.cz  zástupce jednoho z řetězců Aleš Langer. Samy charity musí při podávání a přípravě jídel postupovat podle stejných hygienických norem, jako restaurační zařízení.

„Můžeme přijímat potraviny, ale jejich zpracování a výdej podléhají všem hygienickým předpisům tak, jako třeba v běžné restauraci. A proto vlastně nemůžeme přijmout žádné potraviny, které by už byly prošlé,“ souhlasí Jakub Vopelák, který pracuje v dobročinné organizaci Armáda spásy. Ta má s přípravou jídel nemalé zkušenosti - denně na svých pobočkách vydá přes tisíc šest set jídel. Jak ale upozorňuje Aleš Langer - těmi, kdo nejvíc plýtvají, nejsou obchodní řetězce, ale my sami. Toto téma je natolik vážné, že má být plýtvání potravinami a jeho řešení i jedno z hlavních témat Evropské unie následujících pár let.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…