Reuters: Merkelová je v koncích

26.11.2014 10:31

Německá kancléřka Angela Merkelová se svou diplomacií vůči ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi skončila ve slepé uličce. Tvrdí to zpravodajská agentura Reuters, podle níž se teď Berlín připravuje na dlouhou remízu podobnou nové studené válce.

Reuters: Merkelová je v koncích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

Anketa

Které velmoci věříte nejvíce?

10%
87%
3%
hlasovalo: 252890 lidí

Reuters v analýze rusko-německých diplomatických vztahů, kterou v českém překladu publikovaly Britské listy, uvádí, že německá kancléřka od února vedla s Vladimirem Putinem šestatřicetkrát telefonní rozhovor a její ministr zahraničí Steinmeier z tradičně proruské sociální demokracie investoval stovky hodin, aby vyjednal řešení konfliktu.

Po devíti měsících nepřetržitého, leč marného úsilí německé diplomacie deeskalovat krizi na Ukrajině se kancléřka Merkelová v polovině listopadu rozhodla, že je třeba změnit přístup. Před summitem lídrů G20 v Austrálii konfrontovala Vladimira Putina o samotě, bez obvyklé smečky překladatelů a asistentů.

Vrcholná německá představitelka, k níž se měl kolem půlnoci připojit nový předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, se snažila dosáhnout toho, aby ruský prezident, který hovoří plynně německy, odložil svou ostražitost a jasně formuloval své úmysly. Ale vše, čeho se Merkelové podle informací Reuters dostalo, bylo totéž popírání a uhýbání, které už poslouchá celé měsíce. „Vyzařoval chlad," řekl jeden z představitelů o tomto setkání. „Putin se zakopal a nemůže se vyhrabat."

Když se k Brisbane přičtou separátní jednání v Milánu odehravší se měsíc předtím, kde Putin slíbil věci ohledně ruského chování na východní Ukrajině, které během pár dnů porušil, povýšila podle informací zpravodajské agentury frustraci v Berlíně na novou úroveň. Merkelová se svou diplomacií vůči Putinovi skončila ve slepé uličce.

Němečtí představitelé údajně připouštějí, že jim došly nápady, jak by mohli ruského prezidenta ovlivnit. Komunikační kanály zůstanou otevřené, ale Berlín se údajně připravuje na dlouhou remízu podobnou nové studené válce.

Celý text v češtině k přečtení ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…