Řev a vztek nejen z koalice. Zemanova milost způsobila peklo. I Ukrajina je některým málo

30.03.2022 19:31 | Komentář

Jak hodnotit chování prezidenta Zemana v těchto věcech: válka na Ukrajině a milost panu Balákovi? Na to se ParlamentníListy.cz zeptaly českých politiků. Zvláště velký poprask vyvolalo udělení milosti prezidenta republiky šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi. Ten vyfasoval od Krajského soudu v Praze tříleté vězení za ovlivnění dvousetmilionové veřejné zakázky v Lánské oboře.

Řev a vztek nejen z koalice. Zemanova milost způsobila peklo. I Ukrajina je některým málo
Foto: KPR
Popisek: Prezident Zeman telefonuje s premiérem Fialou

„Prezident naprosto selhal. Milost Balákovi je neskutečná ostuda a selhání prezidenta. Jeho zdůvodnění milosti popírá právní stát, a to je ze strany prezidenta nepřijatelné,“ domníval se europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). „Reakce pana prezidenta na válku je v pořádku. Válka zaskočila mnohé. Milost – stále stejný náš prezident obklopený darebáky,“ sdělil Lukáš Pleticha, bývalý poslanec ČSSD.

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 30. 3. 2022)

70%
27%
hlasovalo: 23469 lidí

„Kromě prvotního vyjádření se k Ukrajině téměř nevyjadřuje. Jeho vyjádření bylo spíš z donucení vzhledem k jeho dlouhé podlézavé náklonnosti k Putinovi. Milost panu Balákovi je už čirým výsměchem hlavně těm, co ho volili. Stal se tak člověkem, který s naprostým klidem posvětí rozkrádání státu. A s tímto cejchem odejde do zapomnění,“ myslel si Lukáš Černohorský, bývalý předseda Pirátské strany a poslanec.

„Jeho postoj k válce na Ukrajině je zatím slušný. Ale to se může během pár minut změnit, protože Zeman je nevyzpytatelný a základem jeho chování v politice je provokace a urážení. Pokud se týká odsouzeného Baláka, Zeman si nemůže zjevně dovolit cokoliv proti svému okolí. Už toho jeho partička asi moc ví. Navíc tím Zeman naplňuje politiku rozvratu demokratických režimů. Ten rozvrat začíná často ničením nebo poškozováním demokratických institucí. Teď to v kauze Balák udělal zpochybněním justiční spravedlnosti. Neměl žádný slušný důvod dát Balákovi milost, a ještě v plném rozsahu,“ konstatoval František Laudát, předseda Klubu angažovaných nestraníků, bývalý předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové.

„Miloš Zeman v kampani deklaroval, že se institutu milosti vzdá, a nyní omilostňuje svého kamaráda. Je otázka, jestli to není výměnou za mlčení pana Baláka ohledně další trestné činnosti spojené s Hradem. Milost je popřením všeho, co kdy Zeman hlásal, a projevil se tak opět jako pokrytecký lhář. Že se téměř nevyjadřuje k válečnému štváči Putinovi a jeho fašistické invazi na Ukrajinu, je snad i dobře,“ uvedl Tomáš Martínek, v minulém volebním období poslanec za Pirátskou stranu.

„Zeman ve funkci prezidenta totálně selhal. Nejdřív sloužil Rusku a Číně, očerňoval tajné služby a teď omilostňuje za korupci. Problém není v institutu milosti, ale že je prezident totální šmejd. Dokud nevyklidí tito lidé Hrad, tak by tam neměla jít ani koruna z veřejného rozpočtu, protože je riziko, že se rozkrade,“ okomentoval Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu Pirátů.

„Postoj prezidenta republiky k válce na Ukrajině je hodně minimalistický, zatímco udělení milosti panu Balákovi je zneužitím institutu prezidentské milosti. Po dvou týdnech mlčení bych očekávala v těchto dramatických dnech zcela jiný mediální výstup od prezidenta republiky,“ napsala Věra Kovářová, první místopředsedkyně Poslanecké sněmovny ČR a místopředsedkyně hnutí STAN.

„Miloš Zeman se bohužel za poslední měsíce a roky v úřadu prezidenta sám totálně znemožnil a znevěrohodnil. Kauza omilostnění pravomocně odsouzeného šéfa Lán za ovlivnění dvousetmilionové zakázky v Lánské oboře i prezidentův obrat o 180 stupňů ve vztahu k Rusku je jen pokračováním mnoha jeho předchozích selhání. Namátkou lze zmínit zaměstnávání pochybného člověka bez bezpečnostní prověrky v pozici hradního kancléře, podobně pochybného člověka bez prověrky s vazbami na Kreml v roli poradce, systematické zpochybňování a oslabování práce Bezpečnostní a informační služby s negativními dopady do česko-ruských vztahů atd. Na rozdíl od ostatních evropských prezidentů Miloš Zeman nemá co k Ukrajině říci, protože ať řekne cokoliv, nikdo doma ani v zahraničí jej na základě jeho předchozích výroků a jednání stejně nebude brát vážně. V kauze amnestie pro pravomocně odsouzeného šéfa Lán prezident ještě více zpochybnil nezávislost našich soudů a více poškodil naši politickou kulturu. Obávám se však, že tato kauza nebude v příštích jedenácti měsících, které Miloši Zemanovi zbývají v úřadu prezidenta, poslední. Další nás bohužel zřejmě čekají včetně možné amnestie či zastavení trestního stíhání Andreje Babiše,“ objasnil Libor Rouček, bývalý místopředseda Evropského parlamentu za ČSSD.

„To, co udělal prezident republiky, lze označit jediným slovem, chucpe. Jednoznačné zneužití ústavou dané pravomoci prezidenta, která ovšem nepředpokládala, že ji bude prezident používat k omilostnění někoho jen proto, že pracoval v jeho blízkosti. Opakuji ještě jednou či lépe třikrát – chucpe, chucpe, chucpe,“ sdělil senátor Michael Canov (STAN), místopředseda ústavně-právního výboru Senátu ČR.

„Jsem znám jako kritik poměrů na Hradě i prezidenta samotného a na tom se nic nemění. Je, jaký je. Nebojí se jít za hranu slušnosti a pohrdá soudci, žalobci, policií, ale vlastně každým z nás. Pokud se mu to hodí, poruší i vlastní závazek k udělování milosti, který formuloval před nástupem do úřadu. Množící se skandály Hradu jsou toho jen důkazem,“ vysvětlil Petr Bajer, předseda Strany soukromníků ČR.

„Nikdy jsem si nedovedl představit, že se prezident ČR bude takto chovat. Částečná změna pohledu na válku na Ukrajině, a tím i na Putina byla spíše vynucena hrůzou z toho, jak Rusové vedou válku proti civilistům. Udělená milost je ukázkou povahy Zemana, už je mu všechno jedno, jen poslouchá své okolí, a tak udělal bezprecedentní krok,“ konstatoval Přemysl Sobotka, bývalý předseda Senátu ČR.

„Zemana vnímám samozřejmě negativně. Dlouhodobě jsem upozorňoval, jací lidé se kolem něj objevují, že je bezpečnostní riziko pro stát, ale marně. Když jsem pracoval pro FBIS, už v roce 1992 jsem podal návrh na založení zpravodajského svazku s krycím názvem Silon, kde měly být dokumentovány například destruktivní aktivity příslušníků z řad bývalých Lidových milicí, kteří se nesmířili s politickými změnami po roce 1989. Postupně se ukázalo, že aktivity dokumentované ve svazku Silon mají vazby na agentury ruských tajných služeb. Tyto informace byly trnem v oku takovým, jako byli prorusky orientovaní politici Václav Klaus a později Miloš Zeman. Za mého působení u tajné služby bylo z iniciativy jmenovaných politiků prostřednictvím vedení BIS učiněno několik pokusů tuto problematiku zastavit a zrušit. Po nástupu Miloše Zemana do funkce premiéra bylo zřejmé, že dříve nebo později bude svazek Silon ukončen. V roce 1999 byla na zámku známého komunisty a agenta StB a KGB Epanastatise Prusalise opakovaně zjištěna přítomnost tehdejšího premiéra Miloše Zemana s pracovníky ruských tajných služeb. Já se tuto skutečnost snažil zdokumentovat, a tím jsem si připravil nejen své odstranění z BIS, ale i následné zatčení,“ zavzpomínal Vladimír Hučín, válečný veterán třetího odboje.

„Prezident Zeman přesně v duchu svého bonmotu, že „jen blbec nemění své názory“, předvedl výraznou názorovou otočku a vymezil se proti ruské agresi, Putina označil za šílence, podporuje kroky Petra Fialy a alespoň verbálně podporuje přijímání válečných uprchlíků. Taky za to od svých fanoušků schytal pořádnou dávku kritiky a nenávistných komentářů, kde se to hemžilo slovy jako zrada vlasti a národa apod. Jeho problém však je, že ani ta demokratická a liberální část voličstva, jejíž podporu a pochvalu by asi Miloš Zeman po těchto krocích očekával, se k němu nijak zvlášť nepřiklonila. A důvod je nasnadě – Miloši Zemanovi se totiž tahle otočka nedá moc věřit. Tolik let trvalo jeho lísání k Putinovu režimu, tolik let podrýval zájmy České republiky, zesměšňoval české tajné služby, zpochybňoval jejich práci a byl prakticky hlásnou troubou Putinovy propagandy, tolik let pracuje za rozdělování českého národa na „my a oni“, nadále se obklopuje pochybnými lidmi bez bezpečnostních prověrek, ale zato s jasnými vazbami na Rusko, že všichni, kterým paměť sahá dál než ke včerejším novinám, jsou k tomuto poslednímu pokusu, jak si zachránit karmu, velmi skeptičtí. Takže jedna půlka se od něj odvrátila a druhá se nepřiklonila. Takže Miloš Zeman zůstal prakticky osamocen. A jako by mu na té přízni lidí už stejně nezáleželo (a je to pochopitelné, neboť znovuzvolení se ho již netýká), netrvalo dlouho a prezident se brzy připomněl jako klasický Miloš, pro kterého jsou zájmy jeho přisluhovačů (i když otázka zní, kdo je vlastně přisluhovač) přednější než nějaký právní stát nebo spravedlnost jako taková. Udělení milosti panu Balákovi, usvědčeného z korupce, je jasný návrat do kolejí, připodobněný ke Klausově amnestii a abolici pro zločince z devadesátek. Přesně v duchu hesla z pera George Orwella „všichni jsou si rovni, někteří jsou si rovnější“. Tenhle systém je vlastní právě Zemanovi, Klausovi a Babišovi. Je to styl komunistických a estébáckých pohlavárů, kteří po revoluci převlékli kabát, aby mohli lépe hromadit peníze a moc, ale jejich parazitický styl živobytí jim zůstal až dodnes. Takže pro mě není překvapení, že se to stalo, ale spíš to, jak dlouho je český národ schopen tohle snášet,“ okomentoval Martin Šmída, uvolněný člen Rady Olomouckého kraje za Pirátskou stranu.

„Myslím, že pan prezident vychází z informací, které nemám. Proto se mi jeho přístup těžko hodnotí. Milost je jeho právo a může ji udělit podle svého uvážení, jakkoliv nám to může připadat neobvyklé. Jeho přístup k válce na Ukrajině se zřejmě opírá o zprávy tajných služeb, které nejsou veřejné,“ sdělil Jiří Kobza, poslanec SPD. „Roky jsem za hlavu státu bojoval proti všivárnám pražské kavárny. Už o to očividně nestojí,“ domníval se Josef Skála, bývalý místopředseda KSČM, kandidát KSČM na prezidenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…