Řev na Babiše, nadávky, strkanice, policie. Premiér šel položit květiny, ale... VIDEO, co se semlelo...

17.11.2019 11:37

Česko si dnes připomíná výročí 30. let od sametové revoluce. Na řadě míst v zemi se budou konat vzpomínkové akce. Největší oslavy proběhnou v Praze na Albertově a na Národní třídě, kam v neděli ráno dorazil uctít památku sametové revoluce také premiér Andrej Babiš. Lidé ale pískali, skandovali „Hanba“, „StB“ a bránili mu k památníku na Národní třídě se vůbec dostat. Předseda vlády, který dorazil spolu s ostatními ministry, se nakonec zdržel zhruba čtvrt hodiny. A reakce se valí, podívejte se.

Řev na Babiše, nadávky, strkanice, policie. Premiér šel položit květiny, ale... VIDEO, co se semlelo...
Foto: Repro ČT24
Popisek: Premiér Andrej Babiš klade květiny k památníku sametové revoluce na Národní třídě

Na pražskou Národní třídu přinášejí lidé svíčky už od sobotního večera, aby uctili památku 30. výročí od sametové revoluce. Totéž na Národní třídu před sedmou hodinou v neděli ráno přišel učinit i premiér Andrej Babiš. Na místo předsedu vlády doprovázeli také ministryně financí Alena Schillerová, ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Přišla i ministryně spravedlnosti Marie Benešová, ministr školství Robert Plaga a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Anketa

Má Tomio Okamura vaši důvěru?

86%
14%
hlasovalo: 31581 lidí

Na premiéra ale čekalo nemilé překvapení. Na Národní třídě jej lidé „přivítali“ s ohlušujícím pískotem. Křičeli na něj hesla jako „Hanba“, „StB“ a „Táhní od toho, ty estébáku“. Jejich skandování premiér ignoroval. Když pak zamířil k památníku na Národní třídě položit květiny, začala strkanice. Lidé památník obestoupili a nechtěli Babiše k místu pustit. Nakonec mu musela pomoct uvolnit cestu policie.

„Kam to neseš, srabe,“ pokřikoval na Babiše při pokládání věnce jeden z demonstrantů. Zatímco Babiš zapaloval ještě svíčku, ostatní lidé stále pískali na píšťalky. K vidění také byly transparenty s nápisem „Bráníme se“.

 

 

Podobnou situaci Babiš zažíval i při letošní červnové manifestaci na Letenské pláni. Tehdy byl v době demonstrace na IX. letní olympiádě dětí a mládeže 2019 v Liberci. Při představování byl také vypískán.

Kolem půl osmé ráno pak premiér poskytl Novinkám.cz na Národní třídě rozhovor. Uvedl, že tento svátek pro něj znamená hlavně svobodu, demokracii a především svobodné volby. „Když člověk vidí záběry z roku 1989, tak Občanské fórum chtělo svobodné volby a to je to nejvíc, co máme,“ uvedl předseda vlády, s tím, že nechápe, když dnes někdo říká, že demokracie je ohrožena.

K demonstrantům, kteří na něj čekali u památníku pak řekl, že „tito lidé žijí ve lžích“. „Co se týká toho StB, tak jsem třikrát vyhrál ten soud a vyhraju ho znovu, protože jsem s nimi zkrátka nespolupracoval,“ připomněl s tím, že když někdo tisíckrát opakuje lež, tak mají lidé pocit, že je to pravda.

„To je ta poslední lež, kterou opakuji. Ostatní pseudoaféry splaskly. Já mám čisté svědomí. Pracuji tu pro lepší život našich lidí a dělám to s maximálním nasazením. A budu to dělat dál, pokud budu mít podporu ve volbách,“ zdůraznil premiér.

Předseda vlády také ve své reakci uvedl, že sobotní demonstraci na Letné nerozumí. „Chtějí po mně, abych dal Agrofert pryč, ale to já jsem udělal. Mě už ani nepustí na valnou hromadu Agrofertu, já Agrofert nemám,“ zdůraznil premiér a dodal, že „Babiš nekrade, Babiš nemůže nikoho zkorumpovat“.

Za svou časnou ranní návštěvu na Národní třídě nyní premiér sklízí různé ohlasy. Např. „u Šafrů“ se baví tím, že i když chodí Babiš na Národní třídu potmě (loni dorazil v noci), stejně se protestu nevyhnul. „Chudák Babiš. Musí chodit na Národní brzo ráno, aby nedostal výprask. I tak ho lidé vypískali,“ okomentoval šéfredaktor serveru Forum24.cz Pavel Šafr Babišovo pokládání květin.

Sametovou revoluci na národní třídě uctili i zástupci ČSSD v čele s ministrem vnitra Janem Hamáčkem. Ty opět demonstranti častovali pokřikem „Hanba!”, „Paktujete se s mafií”, „Ocásek, spolupracovník StB“.

Na to reagoval šef poslanců šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. „Pískání a volání ‚hanba!‘ na Jana Hamáčka a ministry za ČSSD bylo na Národní třídě o něco slabší, než stejné projevy vůči Andreji Babišovi a ministrům za ANO. Lidé tak citlivě zohlednili význam obou politických subjektů v dnešní vládě,“ pravil Kalousek.

Velmi kriticky se k demonstrantům vyjádřil mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček. Došlo prý na jeho varování. A sice, že místo oslav 30. výročí 17. listopadu 1989 sledujeme agresivní orgie nenávisti příznivců „demokratických“ stran. „To už si ‚demokratické‘ strany založily novodobé SA, které budou útočit každý státní svátek na názorové oponenty?“ ptal se s podivem Ovčáček.

Filip Vích ze Seznam Zprávy se pozastavil nad Babišovými slovy z Národní třídy, kdy řekl: „KSČM je demokratická strana. Lidé jí volí. Proč tady všichni řeší, že podpořili mojí vládu? Jejich zákaz? Já jsem tady nebyl v roce 1989.“

Na jeho příspěvek zareagoval poslanec Jiří Dolejš (KSČM), který nevidí důvod, proč by to tak nemohlo být. „Chce snad někdo zakázat pohyb legálně zvoleného premiéra či zakázat legitimní parlamentní stranu?“ napsal Dolejš a připomněl, že „tohle řeší volby“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…