Režisér Troška a Klausův poradce bojují za nemocnici

05.10.2012 11:10

Jedné z nejlepších českých nemocnic, Nemocnici Strakonice, která už několikátým rokem byla v anketách o nejlepší českou nemocnici a nejlepší poskytované služby v nemocnicích oceněna jako nejlepší či druhá nejlepší, hrozí zánik. Alespoň to říká její vedení i Jihočeský kraj. Ředitel a předseda představenstva Tomáš Fiala pro ParlamentniListy.cz uvedl, že nyní mohou lidé podepisovat petici za zachování špitálu. Petici podpořil například i režisér Zdeněk Troška nebo poradce prezidenta, bývalý senátor Josef Kalbáč.

Režisér Troška a Klausův poradce bojují za nemocnici
Foto: Radek Kraus
Popisek: Režisér Zdeněk Troška

„My, níže podepsaní občané města Strakonice, regionu Strakonicka a jeho širokého okolí, jako občané České republiky využíváme svého práva zakotveného v čl. 18 Listiny základních práva a svobod a v zákoně o právu petičním, a podáváme výše uvedeným subjektům tuto PETICI za zachování rozsahu lůžkové péče ve strakonické nemocnici,“ tak začíná petice, kterou vedení nemocnice zaslalo i serveru ParlamentniListy.cz

„V současné době funguje Nemocnice Strakonice, a.s. v nejasné situaci vzhledem k hrozbě úplného zrušení či snížení počtu lůžek stávajících oddělení. Nejistotu umocňuje to, že Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR s nemocnicí, tak jako i s jinými nemocnicemi Jihočeského kraje, ukončila ke dni 31. 12. 2012 smluvní vztah a zesilují tlaky na omezování úhrad za poskytované zdravotní služby. To nutně povede ke snížení dostupnosti a omezení péče poskytované pacientům,“ říká k petici, podepsané několika osobnostmi, včetně Trošky i Kalbáče, kteří oba mají k této nemocnici blízko, oba žijí v jejím dosahu,“ ředitel špitálu Tomáš Fiala.

Rušení by byl zločin

„Rozhodl jsem se to podpořit proto, že mám za to, že je to správné. A nějaké úvahy o rušení nebo redukci lůžek jsou nesmyslné a je to zločin. Když už lidi nemají ani jistotu, jestli je někdo někde ošetří. Strakonická nemocnice patří k jedněm z nejlepších, a proto jsem se rozhodl tuto petici podpořit,“ uvedl Zdeněk Troška.

Stejného názoru je i externí poradce prezidenta, bývalý senátor za KDU-ČSL Josef Kalbáč. Ten také nechápe, proč VZP zatím neuzavřela potřebné smlouvy, což ve výsledku ohrožuje nikoli politiky, ale hlavně pacienty.

Zhoršení podmínek?

„Zhoršení podmínek pro poskytování zdravotních služeb je v rozporu s naplňováním práva občanů na ochranu zdraví, které je obsaženo v Listině základních práv a svobod. Navíc z hlasování na Fóru Zdravého města vyplynulo, že valná většina občanů Strakonic a okolí klade důraz právě zachování rozsahu lůžkové péče ve strakonické nemocnici. Proto žádáme:

1. nerušení stávajících 13 lůžek kožního oddělení (došlo by ke kompletnímu zrušení lůžkového kožního oddělení, zůstane pak jediné v Českých Budějovicích pro Jihočeský kraj)

2. nesnižování počtu lůžek chirurgického a gynekologicko-porodnického oddělení,“ uvádí se v dokumentu.

Instituce, kterým je adresována tato petice (Jihočeský kraj, Ministerstvo zdravotnictví a VZP),  žádají petenti o provedení takových opatření a kroků, které zamezí nevratnému snížení počtu lůžek, omezení úhrady za služby poskytnuté našim pacientům a tudíž zhoršení péče o pacienty.

Nemocnice nemá smlouvu!

„Zatím potvrzuji, že Nemocnice Strakonice nemá k dispozici smlouvu na provozování zdravotní péče po 1. lednu 2013 (tak, jako i jiné nemocnice). Ze zákona jsou za poskytování péče odpovědné zdravotní pojišťovny,“ uvedl ředitel nemocnice Tomáš Fiala.

V posledních týdnech se rozhořel také spor mezi ČSSD a ODS ohledně rušení a nerušení nebo omezení počtu lůžek v jihočeských nemocnicích. Zatímco zástupci ČSSD říkají, že hrozí uzavření některých špitálů, jako strakonického, prachatického a českokrumlovského, ODS tvrdí, že jde o poplašnou zprávu.

Pacienti na prvním místě

„Tady přeci nejde o nějaký politický a mocenský boj. To jsou fakta, neboť to, že není smlouva s VZP, velmi komplikuje práci, poskytování péče, nákup léků, případně dalšího vybavení. Nic jiného bych si nepřál, než aby se situace ke spokojenosti všech vyřešila. Tady nejde o politiky, ale o pacienty, a to v první řadě,“ dodal Tomáš Fiala, původem lékař.

Podle některých informací VZP už sepsala smlouvu s nemocnicí Prachatice. Detaily ale tají. Lékaře i zástupce kraje, ale i média však zaráží fakt, že dosud vedení VZP v Jihočeském kraji neuspořádalo tiskovou konferenci a nevydalo žádné stanovisko k problému.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

spalovací motory

Kéž by se vám podařilo zrušit zákaz spalovacích motorů, ale upřímně, věříte tomu, že se vám to podaří? Jak toho chcete docílit? Zatím to nevypadá, že by EU chtěla zákaz zrušit. Nejsou to z vaší strany jen plané sliby před volbami?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…