Rijád a Moskva se liší v názoru na budoucnost syrského prezidenta

12.08.2015 8:40

Saúdská Arábie a Rusko se neshodují v otázce budoucnosti syrského prezidenta Bašára Asada. Po včerejší schůzce se svým saúdskoarabským kolegou to řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. S ministrem Ádilem Džubajrem jednal hlavně o krizi v Sýrii, boji proti islámským extremistům a také o zbrojních kontraktech.

Rijád a Moskva se liší v názoru na budoucnost syrského prezidenta
Foto: mid.ru
Popisek: Ministr zahraničních věcí RF Sergej Lavrov

Ministři se shodli, že proti organizaci Islámský stát (IS), která obsadila části Sýrie a Iráku, by se měl svět spojit a postupovat společně. Lavrov řekl, že se formulují první detaily této spolupráce.

Saúdská Arábie je zapojená do koalice, která proti IS bojuje v Sýrii, Rusko patří k hlavním oporám Damašku. Od roku 2011, kdy syrský konflikt začal, Rusko brání Asada a odmítlo dohody, které počítaly s Asadovým odstoupením. Na něm trvá syrská opozice a spolu s ní také Spojené státy a další západní země.

Džubajr v Moskvě řekl, že postoj Rijádu vůči konfliktu v Sýrii se nemění. Podle něj není pro Asada v budoucí Sýrii místo. Rázně odmítl možnost zapojení své země do koalice proti IS, v níž by byla také syrská vláda. „S tím nepočítáme,“ řekl.

Ruský prezident Vladimir Putin v červnu prohlásil, že by se proti IS mělo spojit několik zemí a jmenoval Turecko, Irák, Saúdskou Arábii a Asadovu armádu. Lavrov se pokouší tento návrh prosazovat a zkoušel to i minulý týden v Dauhá. Tvrdí, že bojovat proti IS je v zájmu Arabů, Turecka i Západu, stejně jako je to v zájmu Asada.

„Nejde o to sestavit klasickou koalici s nejvyšším velitelem a s armádami, které budou plnit jeho rozkazy. Jde o to koordinovat akce těch, kteří proti terorismu bojují už nyní,“ řekl dnes Lavrov. Zdůraznil, že Asad na rozdíl od bojovníků Islámského státu neohrožuje žádnou sousední zemi.

„Náš postoj se nezměnil, pro Asada není v budoucí Sýrii místo,“ reagoval na to Džubajr. Podle něj Asadova politika umožnila nástup IS v Sýrii. Poukázal také na to, že prezident raději stojí v čele těch, kdo bojují proti Syřanům, než aby bojoval proti IS. „Bašár Asad je součástí problému v Sýrii a syrskou krizi nemůže vyřešit,“ řekl.

Syrský konflikt si vyžádal už na 250 000 mrtvých, pokusy OSN vyřešit jej politicky se nezdařily. V Moskvě budou tento týden jednat delegace syrské opozice i zástupce OSN.

Saúdskoarabský ministr také řekl, že vyjednával o nákupu moderních ruských zbraní. Rozhovory o kontraktech prý budou brzy ukončeny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…