Řítíme se do spirály inflace. Přitvrdit, padlo

24.05.2023 9:22 | Ze sítí

Člen Bankovní rady ČNB Tomáš Holub zvedl varovný prst a upozornil, že se Česko řítí do mzdově-inflační spirály. Naznačil také, že jeho kolegové v bankovní radě v čele s guvernérem Alešem Michlem, nedělají dost pro to, aby pádu Česka do mzdově-inflační spirály zamezili.

Řítíme se do spirály inflace. Přitvrdit, padlo
Foto: Dollarphotoclub
Popisek: Peníze

Anketa

Jste spokojeni se způsobem, jakým Petr Pavel vykonává úřad prezidenta? (Ptáme se od 23.5.2023)

3%
95%
hlasovalo: 33704 lidí

Ekonom Tomáš Holub, člen Bankovní rady ČNB, varuje, že se Česko již zřítilo do inflační spirály a teď bude její zastavení náročnější a také ekonomicky bolestnější. Holub k tomu zveřejnil prezentaci, ve které upozorňuje, že hlavním úkolem ČNB je tuto inflační spirálu co nejvíce zbrzdit. Je přesvědčen, že mělo dojít k dalšímu zvýšení úrokových sazeb, ale stávající guvernér Aleš Michl již tři čtvrtě roku vystupuje proti dalšímu zvyšování sazeb.

Ekonom Lukáš Kovanda k tomu napsal pár slov a upozornil, že Holubovu zprávu lze vnímat jako kritiku těch členů bankovní rady, kteří další zvyšování úrokových sazeb blokovali.

„Dnešní Holubova slova tak lze vnímat jako zásadní kritiku většiny zbývajících členů Bankovní rady ČNB, včetně guvernéra Aleše Michla, kteří tedy v Holubově vidění částečné mzdově-inflační spirále zabránit nedokázali. Podle Holuba přitom má být zabránění spirále za současných podmínek dvouciferné inflace prioritou před případnými negativními dopady zvýšení úrokových sazeb. S těmi by si, jak také naznačuje, reálná ekonomika (tedy zejména domácnosti a firmy) v situaci velmi nízké míry nezaměstnanosti poradila. Většina Bankovní rady ČNB to ale vidí jinak,“ napsal Kovanda.

Lukáš Kovanda taktéž upozornil, že zvýšení úrokových sazeb ze 7 procent doporučuje i odborný aparát ČNB.

Holub ve své prezentaci upozornil, že další vývoj inflace mohou ovlivnit tři věci. Vývoj války na Ukrajině, cena energií a budoucí nastavení zahraniční měnové politiky.

Co bude dál s inflací?

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jak může ČNB něco dělat s inflací,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseDoktorrr , 24.05.2023 10:06:06
když inflaci způsobuje vláda?

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…