Rittigův účetní promluvil a vypukla panika. Strach by prý měl mít i Dvořák z Dopravního podniku

04.10.2014 8:32

Svědecká výpověď někdejšího účetního lobbisty Ivo Rittiga ukazuje i na bývalého ředitele pražského Dopravního podniku Martina Dvořáka. Peníze vyváděné v kauze společnosti Oleo Chemical šly podle něj ve formě provizí i firmě, za kterou stojí právě Dvořák. O kauze píše sobotní MF Dnes.

Rittigův účetní promluvil a vypukla panika. Strach by prý měl mít i Dvořák z Dopravního podniku
Foto: tan
Popisek: Bývalý šéf DPP v Praze Martin Dvořák

Účetní Jaroslav Kubiska popsal účetní operace, které na pokyny prováděl, a zmínil zahraniční firmu Mavex a označil ji za Dvořákovu firmu. Ten to ovšem popírá. „Dá se snadno dokladovat, že nemám a ani jsem nikdy neměl žádnou zahraniční firmu. Je to bohapustý nesmysl,“ cituje MF Dnes bývalého šéfa pražského Dopravního podniku.

Kubiska do výpovědi, která se stala podkladem pro obvinění, uvedl: „Účetní dále zadávala příkazy k platbám týkajícím se rozdělení údajných provizí ze společnosti Cokeville na účet Ivo Rittiga a společnosti Mavex  a Washington Intertrade Inc.“ To je citace z usnesení o zahájení trestního řízení. Kubiska, který takto vypovídal, je mezi desítkou obviněných.

Kauza se dotýká i starého příběhu

Deník poukazuje na fakt, že svědectví v kauze Oleo Chemical znovu otevírá příběh půjčky Dvořákovy matky. Marie Nováková si před zhruba pěti lety půjčila část peněz na nákup vily na Madeiře za téměř 40 milionů. Média tvrdila, že Nováková uzavřela rámcovou smlouvu o úvěru se společností Unitex International Capital z Hongkongu. Tím prý získala přístup k 1,5 milionu eur. MF Dnes uvádí, že ve stejný den firma z Hongkongu uzavřela smlouvu o stomilionové půjčce s Mavexem. Deník popisuje i další operace související s půjčkami Dvořákovy matky, které vedou ke společnosti, kterou nyní svědek označil za Dvořákovu. Mavex měl také podíl ve dvou firmách, které měly zase zakázky od pražského Dopravního podniku, jemuž Dvořák šéfoval.

Bývalý šéf DP však odmítá jeho spojování s Mavexem a také zdůrazňuje, že všechny zakázky, které v jeho éře podnik dával, jsou v pořádku. „Dneska už jsou audity, které ukazují, že všechny zakázky Dopravního podniku, o kterých se tvrdilo, že jsou zločinné, jsou standardní. Bez jakýchkoli problémů a za efektivní levné peníze,“ tvrdí Dvořák.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…