Rivlin ocenil pomoc Česka při vzniku samostatného Izraele. Vzájemné vztahy jsou stále výjimečné

26.11.2014 11:45

Podle izraelského prezidenta Reuvena Rivlina jsou vztahy mezi Českou republikou a Izraelem výjimečné. Prezident při setkání s českým premiérem Bohuslavem Sobotkou, kterého doprovodilo sedm českých ministrů, ocenil pomoc Česka v minulosti při vzniku samostatného izraelského státu. Sobotka připomněl, že ČR má pravidelná společná jednání vlád kromě Izraele jen se Slovenskem, se kterým dříve tvořila společný stát.

Rivlin ocenil pomoc Česka  při vzniku samostatného Izraele. Vzájemné vztahy jsou stále výjimečné
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman s izraelským prezidentem Šimonem Perésem

Rivlin se setkal se Sobotkou před dvěma lety jako předseda Knesetu (parlamentu). Sobotka byl tehdy šéfem opoziční strany.

„V roli opozičního lídra i teď ve vás vidíme opravdového přítele státu Izrael. Izrael udržuje vztahy s mnoha zeměmi světa, ale je jen několik zemí, s nimiž jsou naše vztahy výjimečné," řekl na úvod setkání Rivlin. „Jako Izraelec nemohu nevzpomenout období ještě před vznikem státu Izrael, kdy nám ČR velmi pomohla dodávkami zbraní, ty pro nás byly i symbolem vřelých vztahů," konstatoval izraelský prezident.

Sobotka připomněl, že se při setkání před dvěma lety účastnil také zahájení výstavy o atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha, který se rovněž podílel na holokaustu.

Společné jednání ministrů označil Sobotka za produktivní

„I pro Českou republiku jsou vztahy s Izraelem velmi důležité. My ve skutečnosti máme pravidelná setkání vlád jen se dvěma zeměmi," řekl Sobotka. Kromě Izraele je to Slovensko, s kterým Česko tvořilo do roku 1993 společný stát.

„Vnímám tuto naši návštěvu jako potvrzení kontinuity vzájemných vztahů, které s Izraelem máme," uvedl premiér. Úterní společné jednání českých a izraelských ministrů označil za produktivní. „Jsem přesvědčen, že k těm politickým vztahům budeme schopni přidat i ekonomickou linii a také silnou linii spolupráce v oblasti vědy, výzkumu a inovací. Pokud naše vztahy budou mít několik vrstev, pater, tak budou i velmi silné do budoucna," dodal Sobotka. Českou delegaci dnes čeká ještě prohlídka starověké pevnosti Masada, čímž svou třídenní návštěvu Izraele ukončí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…