Robejšek bez obalu: Německá společnost degeneruje

14.06.2019 8:15

Analytik Petr Robejšek se zamyslel nad tím, co vypovídá výrazný úspěch Zelených ve volbách od Evropského parlamentu o německé společnosti. Použil slovo „degenerace“.

Robejšek bez obalu: Německá společnost degeneruje
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Petr Robejšek

Analytik Petr Robejšek považuje Německo za pozoruhodnou zemi, jejíž společnost je formována několika důležitými faktory. Jedním z nich je i pocit viny za rozpoutání dvou světových válek, který politická reprezentace ve společnosti pečlivě udržuje při životě. Nemalou roli hraje u Němců i zásadovost a nakonec prý také romantický vztah k přírodě. To jsou podle Robejška důvody velkého úspěchu Zelených.

Na praktickém příkladě ukázal, jak se úspěch Zelených projevuje třeba v obchodech s potravinami. „Nedávno jsem si byl koupit kávu. Nabízíme nový druh z Ugandy, upozornila mě prodavačka. A co mi o ní povíte, říkám já. Je to bioprodukt a přísně podle ekologických předpisů, řekla. Dobře, ale mě zajímá, jak chutná, ptám se. No, není ani moc silná, ani moc slabá. Kávu jsem si nekoupil, ale ta příhoda vypovídá hodně o degeneraci německé společnosti,“ napsal Robejšek na blogu Aktuálně.cz.

Popsal také, jak německé Zelené podporují tamní novináři. „Počtem poslanců jsou Zelení nejmenší opoziční strana, ale mediálně s přehledem ta nejúspěšnější. Jejich pozici posilují novináři, z nichž většina vůbec neskrývá sympatie, které pro ně mají. V Německu jsou novináři skupina převážně špatně placených, o svých schopnostech až příliš přesvědčených a svoji společenskou funkci svévolně vykládajících jedinců. Výsledkem je to, že se chovají jako političtí aktivisté, kteří společnost neinformují, nýbrž vnucují jí jejich vlastní pořadí důležitosti témat a ztěžují tak život skomírající velké koalici CDU/CSU a SPD,“ vyložil svůj pohled na německá média Robejšek.

Podstatnou roli ve směřování společnosti hrají prý také youtubeři, kteří ovlivňují především mladé lidi. Ti jsou podle Robejška zvyklí ledacos kritizovat, ale podstatně méně umí věci domýšlet. Analytik to přičítá na vrub změnám v německém školství, které hodně zvolnilo a neznámkuje tak přísně jako kdysi. Mnohdy už neznámkuje vůbec.

A německá kancléřka Angela Merkelová proti tomu nic nedělá. Spíše zachovává status quo, což podle Robejška škodí konzervativní politice. Analytik se domnívá, že si s tím Merkelová neláme hlavu, dělá jen všechno proto, aby zůstala u moci do poslední možné chvíle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…