Robert Fico speciálně na ČT: Politika Herzlich Willkommen nefunguje. Vidíme imigranty pragmatičtěji než Západ, protože jsme museli řešit skutečné problémy

01.03.2016 19:18

Speciálním hostem úterního Interview ČT24 byl slovenský premiér Robert Fico. Udělal si čas i navzdory tomu, že na Slovensku vrcholí předvolební boj. Slováci v sobotu rozhodnou o tom, zda bude Fico dál předsedou vlády. Popsal, čemu bude muset Slovensko čelit. Zdůraznil, že odmítá přijímání migrantů, a posteskl si nad počínáním slovenských médií.

Robert Fico speciálně na ČT: Politika Herzlich Willkommen nefunguje. Vidíme imigranty pragmatičtěji než Západ, protože jsme museli řešit skutečné problémy
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Druhý den sjezdu ČSSD. Promluvil zde také slovenský premiér Robert Fico

„Určitě odevzdáváme Slovensko v lepším stavu, než jsme ho převzali v roce 2012... Svědčí o tom i mnohé fungující sociální problémy. Takže ano, na Slovensku se žije lépe,“ poznamenal hned na úvod. Na občany apeloval, aby upřednostnili slovenskou sociální demokracii Smer a k tomu nějakého koaličního partnera. Další možností už je jen slepenec pravicových stran, který podle premiéra utvoří jen těžko stabilní vládu.

Vláda Smeru vybírá lépe daně, a na základě toho může realizovat silnější sociální program. Země se podle jeho názoru blíží k bodu, kdy bude moci připravit vyrovnaný státní rozpočet. Současně prý Fico dokázal splnit své volební sliby. Daří se zaměstnávat nové a nové lidi. „Je tu prostor na růst mezd. Pokud zabezpečím i politickou stabilitu Slovenska, nemám obavy o vnitřní faktory vývoje Slovenska,“ podotkl politik.

Slovensko ohrožují spíše vnější faktory

Pokud Slovensko něco ohrožuje, jsou to spíše vnější faktory. Na prvním místě jmenoval uprchlickou krizi, kterou prý někteří politici na Slovensku podceňují, ale další měsíce ukážou, co bude dál. Důležité pro nás bude i slovenské předsednictví EU od července 2016. Možná budeme řešit odchod Velké Británie z EU,“ připomněl slovenský předseda vlády.

V tuto chvíli prý nemá podobně silného politického protihráče z opozice, s nímž by mohl vést spory či jednat o možných koalicích. „Nebojuje proti nám opozice, ale média a třetí sektor. Média se snaží dělat politickou práci,“ posteskl si. Smer je pod palbou médií, ale obstojí, ujišťoval.

Vyjádřil se i ke kvótám. Slovensko je důsledně odmítá a nic se na tom ani dál nezmění. Slováci prý nepřijmou žádné uprchlíky ani dobrovolně. „To je, jako kdyby si někdo pozval domů 3 000 hostů, ale v jednu chvíli zjistil, že nemá dost peněz a jídla. A řeší to tím, že klepe u sousedů a říká: Vezměte si některé mé hosty k sobě. Tento princip já zásadně odmítám,“ prohlásil jasně slovenský host.

V EU se stále počítá s tím, že dojde na celoevropské řešení, ale pokud Řecko nenapne všechny své síly, může se stát, že budou zavřeny hranice v okolí Řecka. Nikdo v EU si to prý nepřeje, ale možná nebude zbytí. Ukazuje se, že se další evropské státy přibližují stanovisku Visegrádské čtyřky.

V4 je racionálnější, protože...

„Ukazuje se, že politika Herzlich Willkommen ne úplně funguje. Působí poněkud zvláštně, když napřed otevíráte náruč, ale náhle ji rychle uzavíráte,“ poznamenal slovenský premiér. Visegrádská skupina se chová pragmatičtěji možná proto, že musela v posledních 27 letech řešit zásadní krize a reformy. Postkomunistické země musely rychle řešit věci, které na Západě řešili podstatně déle. „My jsme naučení řešit krize o hodně rychleji,“ shrnul Fico.  

Fico se v politice pohybuje půlku života a považuje ji za zaměstnání jako každé jiné. Mrzí ho proto, že řada Slováků vnímá politiky jako podvodníky a lháře. „To má bohužel za následek, že je těžké do politiky přilákat nové lidi,“ upozornil. To považuje za problém. Není to ale problém aktuální, protože kolem sebe vidí řadu silných politiků – např. Roberta Kaliňáka nebo Petera Pellegriniho. O slovenskou sociální demokracii tedy obavu nemá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…