Rok 1989 v celé střední Evropě připomene výstava, která začíná právě dnes v Praze

24.11.2014 9:29

Mezinárodní kontext pádu železné opony v roce 1989 připomene výstava, která dnes odpoledne začne na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze. Kromě pohledů na rok 1989 v Československu, Německu, Polsku a Maďarsku představuje portréty osobností z těchto zemí, které byly letos nominované na Ceny Paměti národa.

Rok 1989 v celé střední Evropě připomene výstava, která začíná právě dnes v Praze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto

Výstavu nazvanou Rok 1989 pořádá Ústav pro studium totalitních režimů a sdružení Post Bellum, které zmíněné ocenění udílí. Po dnešní vernisáži se od 16:30 bude v Informačním centru Prahy 3 v Milešovské ulici promítat dokument a uskuteční se beseda s pamětníky. Výstava potrvá do 21. prosince.

Ceny jsou udělovány pamětníkům zlomových momentů

Post Bellum ceny uděluje od roku 2010 pamětníkům zlomových momentů minulého století, kteří ve svém životě prokázali, že čest, svoboda a lidská důstojnost nejsou prázdná slova. Letos poprvé ocenění dostali i lidé ze zahraničí. Česká učitelka Dana Vargová za to, že dokázala v 80. letech spojit protirežimní aktivity s péčí o postiženého syna. Němec Manfred Matthies zase převáděl tajnými tunely východní Němce do Západního Berlína.

Anton Strholec ze Slovenska byl za totality uvězněn kvůli pokusu o ilegální přechod hranic. Po legálním pobytu na studiích v Římě a vysvěcení na kněze se vrátil do Československa ovládaného komunisty, aby pomáhal věřícím. Polák Kornel Morawiecki založil Bojující solidaritu, šest let byl na útěku před policií a v roce 1987 byl zatčen a deportován do USA. Poslední vyznamenaný, János Kenedi, byl klíčovou postavou maďarského undergroundu a organizátorem opozičních bytových seminářů.

Kandidáty na ocenění vybírají historici a badatelé z příběhů pamětníků uložených ve veřejně přístupné internetové sbírce Paměť národa, kterou založilo právě Post Bellum v roce 2001. Aktuálně sbírka obsahuje asi 3000 nahrávek svědectví pamětníků z 13 evropských zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…