Rok do francouzských prezidentských voleb. Čísla Le Penové jsou ohromující. Jsou toho plná média

14.04.2021 17:37

Ve Francii již za rok budou prezidentské volby. Známá politička Marine Le Penová má dle posledního průzkumu vítězství na dosah. „Ona a její nacionalističtí stoupenci zůstávají nepřátelští vůči přistěhovalcům a volnému obchodu. Nemají ekonomické zkušenosti, jsou přátelští vůči populistickým autokratům, jako je ruský Vladimir Putin, a jsou velmi kritičtí vůči EU,“ soudí Financial Times. Před čtyřmi roky to Le Penové nevyšlo, stejně tak jako jejímu otci před téměř 20 lety. Podaří se jí to nyní?

Rok do francouzských prezidentských voleb. Čísla Le Penové jsou ohromující. Jsou toho plná média
Foto: Repro foto youtube.com
Popisek: Marine Le Penová

Anketa

Jste spokojeni s tím, jak ČT nakládá s vašimi koncesionářskými poplatky?

3%
97%
hlasovalo: 27941 lidí
Francouzská politička Marine Le Penová se dle průzkumu společnosti IFOP přiblížila k vítězství v prezidentských volbách. V prvním kole voleb dle informací na webu Bloomberg by vyhrála šestkrát z deseti možných volebních scénářů. V druhém kole by ovšem nejspíše narazila na Emmanuela Macrona, který by v druhém kole nejspíše získal 54 % a Le Penová tedy 46 %.

„Výsledky odrážejí silnou dynamiku Le Penové i potíže prezidenta Emmanuela Macrona v kontextu se zdravotní krizí,“ uvedl v deníku Le Journal du Dimanche zástupce generálního ředitele výzkumné společnosti IFOP Frederic Dabi. „Nikdy předtím nezískal kandidát Národní fronty taková procenta, měl-li k volbě zbývat jen jeden rok,“ dodal.

Macron bojuje o podporu voličů, jelikož země čelí nové vlně koronaviru, kdy se počet úmrtí v důsledku epidemie blíží 100.000. Prezident nařídil celostátní uzávěru 3. dubna poté, co toto rozhodnutí několik týdnů odsouval. Podle průzkumu společnosti Elabe zveřejněného minulý týden jeho podpora u veřejnosti klesla počátkem dubna o jeden procentní bod na 33 %. Elabe uvedl, že 63 % dotázaných nedůvěřuje Macronovi, což je o 3 body více než v předchozím průzkumu.

Průzkum IFOP ukázal, že Macron by získal v prvním kole 23-28 % hlasů, zatímco Le Penová 25-27 %, což znamená, že by byl první pouze v jednom z deseti možných scénářů. Ještě loni v říjnu by ovšem Macron porazil Le Penovou ve většině případů. Ve francouzském prezidentském hlasování je ve druhém kole sníženo pole kandidátů na konečné dva.

Anketa

Vadí vám, že kandidát na ministra kultury Birke nemá vysokoškolské vzdělání?

36%
64%
hlasovalo: 3879 lidí

Dle webu Financial Times se povedlo Le Penové zbavit se nejvíce problémových členů strany a posunula se do středu. „Ona a její nacionalističtí stoupenci zůstávají nepřátelští vůči přistěhovalcům a volnému obchodu. Nemají ekonomické zkušenosti, jsou přátelští vůči populistickým autokratům, jako je ruský Vladimir Putin, a jsou velmi kritičtí vůči EU, i když stáhla své hrozby opustit evropský spolek a opustit euro. Většina z těchto pozic je přímým opakem postojů liberálního internacionalisty Macrona od jeho nástupu do funkce v roce 2017,“ píší Financial Times. Dalším důvodem, proč dle webu budou lidé volit kandidátku Národní fronty je to, že Macron je známý svoji arogancí.

Dalším problémem, který může Macronovi přihrát voliče Le Penové, je ekonomická recese. Během pandemie se též zastavily zásadní ekonomické reformy, které chtěl Macron provést. Mělo jít například o penzijní reformu či o reformu dávek v nezaměstnanosti. Tyto reformy již byly zpochybněny někdy násilnými protivládními protesty Žlutých vest, které vypukly po celé zemi v roce 2018 a přetrvávaly déle než rok, ale apelovaly na mnoho středopravých voličů v zemi.

„Ponecháním reforem na svém seznamu úkolů Macron odsouvá mnoho voličů dělnické třídy; a tím, že se je nesnaží zavést, odsouvá podnikatele a většinu střední třídy. Je příznačné, že mnoho demonstrantů Žlutých vest na začátku demonstrací mimo Paříž byli příznivci Le Penové, i když některé z pozdějších demonstrací převzali anarchisté a příznivci krajní levice,“ píše se dále. Macronovi dále chybí nějaké triumfy na mezinárodní scéně, kterými by se mohl pochlubit.

„V některých ohledech Macron působí jako francouzská verze Obamy, naleštěná, intelektuální, sebejistá, vysoce inteligentní a důkladně profesionální,“ myslí si vedoucí pracovník Evropského centra Atlantické rady Nicholas Dungan. Ale bývalý americký prezident byl prý mnohem přirozenější ve schopnosti přesvědčit lidi, že cítí jejich bolest.

reklama

autor: tle

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…