Rok se s rokem sešel a ministr Herman se znovu vyjádřil ke státním vyznamenáním

29.10.2017 16:20

Z PROFILŮ Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) je jedním z těch členů vlády, kteří odcházejí jak z kabinetu, tak ze sněmovny. Herman zkrátka nedostal dost hlasů na to, aby se v nejvyšších patrech politiky udržel. Čtenářům serveru ParlamentníListy.cz odpověděl na několik dotazů. Vyjádřil se např. k letošnímu předávání státních vyznamenání.

Rok se s rokem sešel a ministr Herman se znovu vyjádřil ke státním vyznamenáním
Foto: Vít Hassan
Popisek: Jiří Brady s ministrem kultury Danielem Hermanem

V loňském roce byl končící ministr kultury Daniel Herman jednou z hlavních postav oslav státního svátku 28. října. Nebyl mezi osobnostmi, které prezident Miloše Zeman vyznamenal na Hradě, ale stal se jedním z hlavních aktérů ve sporu o vyznamenání svého strýce Jiřího Bradyho, který přežil peklo koncentračního tábora a dodnes o něm vypráví lidem po celém světě. Tento muž údajně měl být v loňském roce vyznamenán, ale nakonec z toho sešlo. Možná kvůli tomu, že Daniel Herman přijal na půdě ministerstva kultury tibetského duchovného vůdce dalajlámu.  

Stejně jako loni ani letos Herman nezavítal do Vladislavského sálu mezi pozvané hosty. Jedna ze čtenářek serveru ParlamentníListy.cz chtěla vědět, proč nedorazil. „Dobrý den, myslíte si, že tím, že jste nešel na hrad 28. října, bude chleba dražší? A ČR se položí? Děkuji za odpověď,“ napsala dáma. Ministr Herman jí vše vysvětlil. „Nikoliv, jen jsem vyjádřil svůj odmítavý postoj k politice prezidenta Zemana. A o to mi šlo,“ zdůraznil.

I letos odpovídal na dotaz ohledně svého strýce Jiřího Bradyho. „Tetička Brady letos opět nebyla vyznamenána. Uspořádáte nějakou protestní akci na Staroměstském náměstí?“ zeptala se volička. Ministr Herman se nevyhnul ani odpovědi na tento specifický dotaz. „Je to asi trochu přihlouplý pokus o vtip, že?“ zareagoval otázkou.

Další otázky a odpovědi naleznete zde.

Otázku ministrovi položil také volič, jenž sám sebe označil za člena KDU-ČSL. Zeptal se ho, zda souhlasí s tím, že je načase, aby uvolnil místo lidem, kteří kulturu znovu pozvednou.

„Cítíte také, že vaše ministersko-politická kariéra, podle mne vůbec ne závratná, pomalu končí? Je třeba uvolnit místo lidem, kteří kulturu národa pozdvihnou, souhlasíte? Váš přínos pro tzv. lidovce byl mizivý, spíše se podepsal pod významný úbytek voličů. Cítíte to také tak?“ zeptal se muž, jenž se podepsal jako Václav Žáček, člen KDU-ČSL.

Ministr odvětil, že názor občana respektuje, ale nesdílí ho.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …