Role KSČM se musí vyjasnit. Buď s ní počítat, nebo zakázat, tvrdí Dienstbier

25.02.2012 10:15

Porušil by českou tradici prezidentů tatíčkovského vnímání osoby prezidenta. Jiří Dienstbier neprožívá závěr své politické kariéry, spíše se nacházím v jejím plném rozpuku a ve věku 43 let by se od svých předchůdců lišil. Přesto je možné, že uspěje a na Hradě se usadí mladá krev. Sociálnědemokratická.

Role KSČM se musí vyjasnit. Buď s ní počítat, nebo zakázat, tvrdí Dienstbier
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor a možný kandidát na prezidenta za ČSSD Jiří Dienstbier

Před touto cestou však čeká Dienstbiera mnoho politických bojů, které nebude vést jen s dalšími kandidáty, ale i uvnitř vlastní strany. Přesto je Jiří Dienstbier přesvědčen, že úvahy sociální demokracie o něm a Janu Švejnarovi jako případnému kandidátovi vedou správným směrem.

Dienstbier ani Švejnar nejsou úzce spjati se stranickou politikou a mohou tím pádem oslovovat voliče, kteří by třeba ČSSD svůj hlas nedali. V Dienstbierův prospěch vyznívá, že je přesto členem ČSSD. Zároveň je dlouhodobě jedním z nejpopulárnějších českých politiků.

Svou pozici v žebříčku však bere v rozhovoru Pro MF Dnes s nadhledem: „Když jsem se dostal do čela žebříčku, kamarád mi napsal: ‚Blahopřeji, že jsi mezi takovými velikány, jako je Pavel Bém, Radek John a Stanislav Gross.‘

Populární Dienstbier chce zůstat nohama na zemi

Podle Jiřího Dienstbiera je totiž potřeba brát podobné průzkumy s pokorou. Politiky, kteří se dostanou na vrchol žebříčků popularity, může čekat o to strmější pád. S pokorou by prý chtěl Dienstbier brát i prezidentský úřad, kdy podle něj není představitelné, aby prezident přestupoval takovým způsobem pravomoci, jako tomu činí například Václav Klaus.

Tomu Dienstbier vytýká jak aktuálně propírané téma milostí, tak i neúctu k ústavě a až monarchizující pojetí úřadu. Stejně jako nejednoznačný způsob jednání s komunistickou stranu, od níž se Klaus nechal zvolit, ale posléze ji opět z jednání v podstatě vyloučil.

Podle Dienstbiera je potřeba se vyrovnat s tím, jakou úlohu bude hrát v české politice KSČM. „Buď komunisty zakázat, nebo s nimi počítat při sestavování koalic. Dnešní stav paralyzuje sněmovnu. Ať o tom rozhodne třeba nezávislý soud.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…