Roman Onderka naznačil, jak se zachová ČSSD. Hrozí prý koalice ANO, SPD a KSČM

15.11.2018 23:23

Tlak na předsedu vlády Andreje Babiše stoupá, podle serveru Seznam Zprávy.cz dnes do jeho redakce přišla zpráva z e-mailu premiérova syna. Autor v ní píše, že chce být v telefonickém kontaktu s českou policií a že je lež, když Andrej Babiš tvrdí, že jeho syn musí být kvůli schizofrenii pod neustálým dohledem. Premiér se ale nevzdává, přestože ho k rezignaci vyzval Senát a přestože proti němu dnes v Praze demonstrovaly tisíce lidí. Přežije Andrej Babiš jako premiér nejtěžší chvíli své kariéry? To byly v Událostech, komentářích otázky pro senátora Jiřího Oberfalzera (ODS) a mistopředsedu ČSSD Romana Onderku.

Roman Onderka naznačil, jak se zachová ČSSD. Hrozí prý koalice ANO, SPD a KSČM
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Onderka

V úvodu Oberfalzer označil prezidentovo dnešní vyjádření na TV Barrandov, že pokud by vláda příští týden nedostala důvěru, sestavením kabinetu by opět pověřil Andreje Babiše, za „chorobu, nebo umanutost“. „Když to pan prezident předem anoncuje, asi si vůbec neuvědomuje svou odpovědnost a stává se akorát účastníkem této podivné hry,“ sdělil svůj názor senátor s tím, že právě tato hra velmi zpochybňuje demokracii v České republice a stejně tak i důvěru občanů v tento stát a jeho právní systém.

Onderka se k tomu vyjadřoval o něco mírnějí, podle něj je to zcela prezidentova pravomoc. Poukázal na to, že přece dlouhodobě je již znám vztah Zemana a Babiše jako vztah přátelský, kdy si navzájem vycházejí vstříc. „Mě jeho slova vůbec nepřekvapila,“ uvedl.

Na otázku, zda byl Onderka skutečně jedním z těch, kteří chtěli vládní koalici opusit, odvětil, že v sociální demokracii nyní panuje taková atmosféra, jako při hlasování senátního klubu ČSSD. „Jsou zde různé názory na řešení dané situace. Můj názor bude prezentován jako jednotný názor ČSSD na konci příštího týdne,“ sdělil.

Stanovisko sociálních deomokratů v Senátu je takové, že většina dnes hlasovala právě pro usnesení, že je nepřijatelné, aby premiér Andrej Babiš (ANO) s ohledem na nová podezření zůstal ve vládě do vyšetření kauzy Čapí hnízdo, v níž je trestně stíhán kvůli dotačnímu podvodu. „Ta záležitost je bezesporu velice vážná. Přistupujeme k ni velice zodpovědně,“ zdůraznul Onderka a zmínil, že jen během dvou dnů svolali čtyřikrát poslanecký klub k jednání. „Sbíráme informace a chceme jich co nejvíce, abychom se mohli správně rozhodnout,“ doplnil.

Senát k vládě Andreje Babiše nemá takový vztah v tom smyslu, jako má například Poslanecká sněmovna. Oberfalzer však vyloučil, že to, co se dnes odehrálo na půdě Senátu, je pouze jakési gesto. „Možná se to tak může jevit, ale ve skutečnosti stále tvrdíme, že Senát je hlídačem demokracie a všichni jsme veřejní činitelé,“ řekl a zdůraznil, že dospěli zkrátka k závěru, že nyní už nemůžou k této záležitosti mlčet. „Pokračování této diskreditace hlavy vlády poškozuje zemi,“ doplnil senátor.

Připomněl, že jejich konstruktivní návrh byl, aby Babiš odstoupil ze své funkce a umožnil férové vyšetření případu. Prezident zase prý má možnost pověřit výkonem předsedy vlády kohokoli jiného. „Neříkáme, že má padnout vláda, že má ANO odejit z vládní koalice, ale osoba premiéra je už nepřijatelná,“ trval si na svém Oberfalzer s tím, že z indicií, které stále vyskakují, se ukazuje, že není možné mít důvěru v seriózní postup orgánů činných v trestním řízení.

Onderka sdělil, že ČSSD nyní jedná navíc pod tlakem postupu SPD, kdy Okamura prohlašuje, že by si za splnění určitých podmínek dokázal představit podporu vládě. „My jsme v situaci, v jaké jsme byli před tím, než jsme dávali důvěru této vládě. Hrozí zde, že bude vláda nová, která zas bude mít Babiše jako premiéra, s tím rozdílem, že jejími koaličními partnery budou SPD a KSČM,“ uzavřel Onderka.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…