Romea už nechce spolupracovat s vnitrem. Nepotírá prý extremismus

11.07.2011 19:16

Romské sdružení Romea už nebude nadále spolupracovat s ministerstvem vnitra. Podle něj totiž nedostatečně potírá extremismus – oproti loňsku se podle jejich slov dokonce zhoršil.

Romea už nechce spolupracovat s vnitrem. Nepotírá prý extremismus

Už za minulého kabinetu na ministerstvu vnitra vznikla pracovní skupina Task Force C, která měla potírat pravicový extremismus. Kromě pracovníků vnitra zde byli i policisté nebo zástupci z neziskových organizací. Šéf ministerského odboru bezpečnostní politiky ale podle představitelů Romea skupinu zrušil. Její jednání chtěl nahradit semináři či dvoustrannou schůzku.

Dvoustranné schůzky se ale Romea nechce nyní zúčastnit. "Vzhledem k tomu, že se odbor (i policie) během krátké doby posunul od boje proti extremismu k počínání, které jde na úkor menšin, rozhodli jsme se - dlouho před vaším rozhodnutím o zrušení Task Force - spolupráci s vámi přerušit do doby, než bude sjednána náprava," napsalo sdružení v otevřeném dopise.

Problémy začaly až letos

Podle sdružení byla ovšem spolupráce s ministerskými úředníky a policisty do konce loňska přínosná, letos se jejich přístup změnil k horšímu.

Podle Romea se změnil postup policie při posledních akcích krajně pravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) a Dělnické mládeže. Policisté v Novém Bydžově na Královéhradecku prý "přihlíželi rasistickým projevům", v Krupce na Teplicku zase "rozehnali náboženské shromáždění" proti ohlášenému pochodu DSSS.

Čtěte více:

Romea: Na straně neonacistů stál starosta s policisty

Propagační videoklip: Neviditelní Romové pracují

Romové u Jílkové: Hlasité hádky a expresivní výrazy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …