Romové: Covid nás má vyhladit. Je to účel

06.04.2021 10:51

Sever Čech vždy musel řešit řadu problémů, především problémů sociálních, ale i otázky spojené s vyšší nezaměstnaností než v jiných regionech republiky. A teď ještě musí bojovat s covidem. Rodiny tu trápí obtíže s distanční výukou i s nedostatkem pracovních příležitostí. V některých bytech na sídlišti Janov v Litvínově nemají ani elektřinu, takže na distanční výuku přes počítač tu mohou zapomenout. A to není zdaleka jediný problém.

Romové: Covid nás má vyhladit. Je to účel
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Dům na sídlišti Janov v severočeském Litvínově.

Na litvínovském sídlišti Janov to v letech 2010 a 2011 vřelo. Do této sociálně složité lokality přijížděli demonstrovat pravicoví radikálové a občas tu bývalo horko. O deset let později se litvínovské sídliště musí vedle sociálních problémů potýkat i s covidem.

Anketa

Jste pro okamžité otevření restaurací?

43%
57%
hlasovalo: 17073 lidí

„Často se potýkají s novými stresy a situacemi, jež dosud nemuseli řešit – jedná se zejména o zajištění povinné distanční výuky, velké náklady na ochranné pomůcky nebo orientaci v nepřeberném množství informací z médií – a se spekulacemi či hoaxy, které se v komunitě šíří,“ řekl LN Petr Máčal, ředitel organizace IQ Roma servis, jež pomáhá romským rodinám.

V některých bytech tu nemají ani elektřinu, natož aby tu někdo měl počítač nebo tablet, bez něhož se distanční výuka neobejde. Když lidé nemají internet, předávají si informace o covidu i o vládních opatřeních mezi sebou, často ve zkreslené podobě a navíc s příměsí dezinformací. Někteří zdejší obyvatelé věří, že spolu s očkováním dostane člověk do těla také čip, jehož prostřednictvím bude každý občan sledován.

„Často rozšířená fáma mezi romskou komunitou je tvrzení, že Romové mají být prostřednictvím covidu vyhlazeni, popřípadě se tak stane prostřednictvím očkování proti nemoci samotné,“ popsala dezinformační zprávy Eva Zlámalová z obecně prospěšného sdružení Romodrom.

 A to není jediný problém.

„Prostě není možné udržet základní hygienické standardy v místě, kde od kliky u hlavního vchodu přes schodiště až po byt samotný je téměř všechno špatně,“ popisují Lubomír Šlapka a David Schilling z organizace Most k naději.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…