Romové mákli. Vlastníma rukama spravují Chanov

20.07.2021 19:22

Obyvatelé mosteckého sídliště Chanov se pustili do oprav domů v dezolátním stavu. Opravit se jim podařilo již dva vchody a práce na opravách po pádu možnosti nového modulového bydlení neutuchají ani nadále. Část stavebních úprav si platí samotní chanovští nájemníci, větší opravy hradí z veřejných financí město Most.

Romové mákli. Vlastníma rukama spravují Chanov
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Blok 3 v Chanově, rok 2018: Asi příští rok padne k zemi. Vlevo je blok 2, který byl rekonstruován z dotací.

Anketa

Co je problémem romského etnika v ČR?

hlasovalo: 12796 lidí
Sídliště obývané především romským obyvatelstvem, které dříve proslulo fotografií panelových domů, ze kterých zůstaly jen holé skelety zalité tunami odpadků, se postupně mění k lepšímu. Na rekonstrukci se nyní podílejí i samotní obyvatelé Chanova.

Ve znamení pracovního nasazení byl i jeden z uplynulých víkendových dnů, kdy místní obyvatelé opravovali poničené panelové domy a zrenovovali i prostředí kolem nich. „Pracovalo a pracuje se svépomocí, kdy materiál potřebný ke stavebním úpravám si nájemníci platí do určité míry ze své kapsy a s většími položkami pomáhá po vzájemné dohodě Magistrát města Mostu, který přiložil i svou ruku k dílu tímto způsobem,“ osvětluje server Mostecká Vlaštovka.


FOTO: Revitalizace Chanova za pomoci místních obyvatel. Fotografie je ve vlastnictví serveru Mostecká Vlaštovka a autora článku.

Úsilí obyvatel dříve zdevastované části Mostu blíže pro server popsal František Nistor ze spolku Averroma: „Veškeré práce na sídlišti si nájemníci dělají svépomocí a materiál si shánějí sami tak, jak se jim zrovna povede mezi sebou vybrat peníze. Okna, zárubně a další věci nám poskytuje magistrát města Mostu, se kterým se nám podařilo uzavřít velice dobrou dohodu a aktivně nás podporuje tímto způsobem. Celá tahle iniciativa vznikla přímo od obyvatel jednotlivých bytů, a protože jsme všichni velice rádi, že všechno nasvědčuje tomu, že se blýská na lepší časy, rozhodli jsme se za náš spolek jejich práci alespoň dílčím způsobem podpořit.“

FOTO: Revitalizace Chanova za pomoci místních obyvatel. Fotografie je ve vlastnictví serveru Mostecká Vlaštovka a autora článku.

Redakce serveru Mostecká Vlaštovka na místě pozorovala opravu dvojice vchodů či nové nátěry objektů. Dva vchody jsou již podle serveru hotové.

FOTO: Revitalizace Chanova za pomoci místních obyvatel. Fotografie je ve vlastnictví serveru Mostecká Vlaštovka a autora článku.

Práci místních ocenil i zpravodajský server Romea. „Výborně, skvělá práce,“ oceňuje.

Až do letošního května se uvažovalo i o možnosti vybudování modulového bydlení pro obyvatele poničených domů, tak jak se to povedlo například ve Vsetíně pro obyvatele chátrajícího domu u tamní polikliniky, na čemž se roku 2006 podílel pozdější senátor Jiří Čunek. Dům s osmnácti byty vyrobený z transportních kontejnerů by však pro Most vyšel příliš draho. Město chtělo na jeho výstavbu dát maximálně 30 milionů korun, z výběrového řízení ovšem vyšla cena o pět milionů vyšší.

FOTO: Revitalizace Chanova za pomoci místních obyvatel. Fotografie je ve vlastnictví serveru Mostecká Vlaštovka a autora článku.

„Tuto veřejnou zakázku jsme museli podle zákona zrušit, protože nám převýšila předpokládanou hodnotu. Budeme se bavit s radními, co bude s Chanovem dál. Přijde nám nehospodárné, abychom vynaložili zhruba pětačtyřicet milionů korun na stavbu osmnácti bytových jednotek, a to zvláště v této době, kdy se městské rozpočty neplní,“ uvedl primátor města Jan Paparega z hnutí ProMost pro Český rozhlas. Někteří chanovští obyvatelé bydlení v „kontejnerech“ odmítali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…