Romové předvedou Zemanovi pod okny svou hrdost

24.10.2018 8:25

Dvacátý osmý říjen letos nebude vyhrazen jen sto letům české republikánské státnosti. Prahou v neděli projde také pochod romské hrdosti Roma Pride. Akce se koná za finanční podpory hlavního města Prahy.

Romové předvedou Zemanovi pod okny svou hrdost
Foto: Vít Hassan
Popisek: Protestní pochod: Stop pogromům proti Romům na Ukrajině, stop diskriminaci a rasismu v Evropě

Program začne odpoledne na Hradčanském náměstí před Pražským hradem. Důvodem je i to, že organizátoři chtějí protestovat proti prezidentu Zemanovi a jeho „nehorázným anticikanistickým lžím“.

„Nelíbí se nám, jak šíří a posiluje nenávist proti Romům. Sám mám odfáráno 31 let na šachtě, z těžké práce si nesu doživotní zdravotní následky. Zemanovy protiromské výroky nás Romy hluboce uráží,“ vzkazuje romský horník Josef Miker.

Reaguje tak na konstatování prezidenta Zemana, že za komunismu museli Romové pracovat, a pokud nepracovali, skončili ve vězení. Dnes je podle něj situace na romském trhu práce výrazně jiná. Romové jeho slova označili za „projev nenávisti a rasismu“ a spustili akci, ve které pracující Romové zveřejňují na internetu své fotografie z pracoviště.

Průvod bude pokračovat ulicemi Prahy až na Staroměstské náměstí. V komunitním centru Žižkostel pak má proběhnout doprovodný program. „Návštěvníci se mohou těšit například na tradiční romská jídla, přednášku o romské hubě, projekci dokumentárních filmů s romskou tematikou, výstavu fotografií a také na koncert romských kapel,“ uvádějí organizátoři.

Z programu vyplývá, že v doprovodném programu bude možné shlédnout například film FC Roma, nebo si poslechnout kapelu De la negra.

Na akci zve organizace HateFree Culture, agentura na boj s nenávistí, založená ministrem Jiřím Dienstbierem.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…