Romové raději demonstraci rozpustili. V zemi klíčí nacismus, vzkázali

24.08.2013 23:40

REPORTÁŽ Ostrava měla být v sobotu hlavně dějištěm romských demonstrací. Nakonec se vše zvrhlo v bitku pravicových radikálů s policií. Romové raději rozpustili svůj happening, aby nevyvolávali další konflikty.

Romové raději demonstraci rozpustili. V zemi klíčí nacismus, vzkázali
Foto: Daniela Černá
Popisek: Romské protesty v Ostravě

Přijeli autobusy a bylo jich asi čtyři sta. Romové se scházeli na náměstí Svatopluka Čecha poblíž vlakového nádraží v Ostravě od dopoledních hodin. Vystoupení kapel střídaly proslovy. „Dobře mě poslouchejte všichni. Víte, kdo dostal k lidem internet? My, tím, že jsme kopali všechny ty díry. Když se Vás někdo zeptá, kdo to udělal? Nebojte se a řekněte: 'My jsme to udělali," promlouval k Romům jeden z řečníků a dále pokračoval: „Na úřadech práce nám řeknou, že nám práci nedají a klidně tam můžete chodit i několik let. Je to normální?“ dotazoval se.

Měli začít až odpoledne

Demonstrace Romů, která měla upozornit na to, že nechtějí žádné konflikty a usilují o klidné soužití, měla začít až ve dvě hodiny odpoledne. Organizátoři ale start akce uspíšili a také dřív skončili. „Neobáváme se střetu, máme hodně práce a tak raději odjedeme. Nechceme ukazovat, že máme strach, tady je spousta statečných lidí. Oni nechtějí dávat najevo, že se bojí extremistů, ale na druhou stranu mají legitimní obavy o své rodiny. Ví, že musí dávat velký pozor,“ vysvětlil Kumar Vishwanathan, předseda občanského sdružení Vzájemné soužití, pro ParlamentníListy.cz.

I když se některým Romům brzké ukončení akce vůbec nelíbilo, koordinátoři je nelítostně posadili do autobusů a upozorňovali na to, že na demonstraci nepřišli proto, aby podněcovali násilí. Zároveň účastníkům akce zdůraznili, aby nechodili z demonstrace samostatně, ale raději ve skupinkách, aby se nestali snadným terčem případných útoků. Jak se později ukázalo, dobře udělali. Vyklidili prostor ještě před tím, než se na náměstí dostali radikálové.

Síla Romů je v jednotě

Romští aktivisté udrželi průběh akce v naprosto klidném duchu. „V jednotě je síla Romů. Sobotní akce měla být vzkazem pro lidi, chceme vystupovat proti klíčení nacismu a nacistických sil. Cítíme se ohrožení. Na nás lidé svádějí vinu za to, že jsou ve společnosti problémy. My jsme je ale nezavinili. Byl to takový vzkaz, že jsme tady doma a že chceme řešit problémy společně. Ať se majorita nepřipojí k lidem, kterým jde jen o moc. Dějiny nám říkají, kam takové aktivity vedou,“ uvedl Vishwanathan pro ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…