Romové, vyhněte se pochodu v Plzni, varoval předák Tišer

23.08.2013 17:15

Plzeňský romský předák Štefan Tišer vyzval Romy, aby se vyvarovali pohybu na trase sobotního pochodu extremistů Plzní i poblíž dalších shromáždění. Romové kvitují, že se proti pochodu postavila také občanská společnost, řekl Tišer, předseda Strany rovných příležitostí a člen Rady vlády pro národnostní menšiny.

Romové, vyhněte se pochodu v Plzni, varoval předák Tišer
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Předseda Strany rovných příležitostí Štefan Tišer

Plzeňský pochod povede z náměstí Republiky přes hlavní nádraží po Koterovské ulici až na náměstí Milady Horákové. Pochod i shromáždění jsou ohlášeny od 13:00 do 20:00.

Proti pochodu se má konat šest mítinků občanských aktivistů. Situaci bude sledovat kolem 700 policistů a stovka strážníků. Účastníků pochodu by mělo až 400. Policie doporučuje občanům, aby se nezdržovali v místech plánované trasy pochodu a shromáždění nebo v jejich bezprostřední blízkosti.

"Občanský protest proti rasistické demonstraci a pochodu podpoří na Anglickém nábřeží 19 sdružení, iniciativ a politických stran. Prvním řečníkem bude biskup František Radkovský," uvedl Petr Vaněk z iniciativy V Plzni nácky nechceme. Protest se uskuteční formou řádné nahlášeného shromáždění a začne ve 14:30 před Komerční bankou.

"Naši lidé by se neměli pohybovat na trase, ale nemohu jim zakázat, aby šli nakupovat a projít se," uvedl Štefan Tišer. Pochvaluje si spolupráci s policií před sobotní akcí. Je s ní i vedením radnice domluvený, že bude akci přítomen a případné excesy bude korigovat.

Tišer hodnotí soužití Romů s většinovou populací v Plzni jako dobré. "Jsou tu sdružení a neziskové organizace, které hodně pomáhají. Incidenty se snažíme s radnicí okamžitě řešit," řekl.

Tišer uvedl, že město by mělo více investovat do svých domů, například v sociálně vyloučené Plachého ulici, aby zlepšilo kvalitu bydlení pro Romy a mělo by podle něj využít například program Zelená úsporám na jejich opravy a zateplení. "Jsem proti kamerovým systémům, ale pro zavedení domovníků ve vchodech, které by platilo město," uvedl.

Pro Romy podle Tišera není v Plzni dostatek práce. "Všelijaké pracovní agentury suplují úřad práce. Agentury ale berou lidi na dohodu o provedení práce, kdy se týden dělá a 14 dní ne. Vydělávají na tom, ale občané ne, protože sedí doma," uvedl. Úřad by měl pro Romy hledat práci a "ne jen lidi zapisovat do evidence". Měl by podle Tišera jednat s továrnami a podnikateli a vytvářet nové pozice. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…