Rouček z ČSSD: Ukažte mi zemi, která zastaví obchodní vztahy s Ruskem!

07.03.2014 10:03

Ukazuje se, že ministr pro lidská práva Jiří Dientsbier (ČSSD) jde ve svých postojích vůči Rusku dál než jiní jeho spolustraníci. Místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček čtenáři ParlamentníchListů.cz odpověděl, že obchody s Ruskem se v žádném případě nemají zastavit. Je zřejmé, že na ekonomické sankce za agresi na Krymu má mnohem umírněnější názor. „Ukažte mi jedinou zemi na světě, která by zastavila obchodní vztahy s Ruskem,“ napsal.

Rouček z ČSSD: Ukažte mi zemi, která zastaví obchodní vztahy s Ruskem!
Foto: liborroucek.cz
Popisek: Europoslanec Libor Rouček

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier například zapochyboval, zda by v rámci své energetické bezpečnosti mělo Česko nechat případnou dostavbu Temelína ruské firmě, když „ruský režim neváhá vydírat a použít vojenskou sílu“.

Podle něj je třeba chování Ruska odmítnout. „Nic z toho, co se na Ukrajině stalo, ale neopravňovalo Rusy k vojenské agresi,“ říkal v ČRo a podle svých slov podporuje zavedení sankcí proti „ruskému režimu“. O zákonnosti takového kroku nepochybuje. „Zmrazení účtů představitelů ruského režimu by bylo zákonné. Jsme přece v mimořádné situaci,“ míní.

Dienstbier mimo jiné také varoval před možným „zabráním“ dalších oblastí Ukrajiny i Pobaltí. Mezinárodní společenství proto nemůže nechat počínání Ruska bez odvetných sankcí. „Jak říkal už Luboš Zaorálek, ruské menšiny se můžou stát rizikovým faktorem v jakékoli zemi,“ myslí si ministr pro lidská práva a je přesvědčen, že to nelze nechat jen tak.

Zastavení obchodu s Ruskem by mělo těžké následky

Místopředseda Evropského parlamentu Dr. Libor Rouček však na otázku čtenáře ParlamentníchListů.cz, zda zastavit či nezastavit obchodní vztahy s Ruskem odpověděl, že ne.

Profil

„Ukažte mi jedinou zemi na světě, která by zastavila obchodní vztahy s Ruskem! V situaci, kdy evropská a ruská ekonomika jsou navzájem propojeny, by takový krok měl těžké ekonomické i sociální následky. Situaci na Ukrajině a ruský podíl na ní je nutno řešit diplomatickými a ne obchodními prostředky,“ je přesvědčen Rouček.

Otázka s odpovědí Libora Roučka ZDE:

Na úterním jednání poslaneckého klubu ČSSD někteří poslanci kritizovali právě Jiřího Dienstbiera a Lubomíra Zaorálka kvůli jejich tvrdým a prý neobjektivním výrokům na adresu Ruska a o dění na Ukrajině.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…