Roušky: Je to jinak. Vědci ukázali pravdu

12.10.2020 15:14

Povinnost nosit roušky je jedním z diskutovaných opatření při epidemii koronaviru. V současnosti je povinná ve veřejných vnitřních prostorách a v MHD. Nicméně zde zůstává otázka, jaká jsou rizika nošení roušek. Hned několik mýtů okolo nich bylo vyvráceno. Ale některé námitky přetrvávají.

Roušky: Je to jinak. Vědci ukázali pravdu
Foto: Hana Brožková
Popisek: Odběry na COVID 19 pokračují. Byli jsme se podívat i přímo v odběrovém stanu na Náměstí míru v Praze

Okolo roušek (technicky pojmenovány ústenky) se vyrojila řada mýtů, jejichž vyvracení se věnovala např. i britská BBC. Velká část mýtů se týká oxidu uhličitého, který člověk vydechuje s každým dechem. Roušky dle BBC nezpůsobují hypoxii neboli nedostatek kyslíku. Správně nošená rouška ze správného materiálu toto prý nikdy nezpůsobí. „Tenké papírové nebo látkové masky nezpůsobují hypoxii. Chirurgové v nich jsou hodiny a tyto problémy nemají,“ cituje BBC epidemiologického experta.

Anketa

Máte důvěru v Romana Prymulu? (Ptáme se od 12.10.2020)

54%
46%
hlasovalo: 29447 lidí

Stejně tak hovoří i WHO (Světová zdravotnická organizace – pozn. red.). Ta ovšem dodává, že rouška musí přiléhat a měla by být tak natěsno, aby se přes ni dalo dýchat. A varuje lidi, aby jednorázové roušky nepoužívali vícekrát a vyměnili je hned, když zvlhnou. Dále není pravda, že by roušky způsobovaly otravu CO2, jak se také šířilo internetem, nebo že by oslabovaly imunitu, protože se člověk nesetkává s běžnými patogeny.

Nicméně, jak otiskl Britský medicínský deník (British Medical Journal), jsou zde i jiné námitky proti nošení roušek. Jednak psychologické. Roušky prý vzbuzují falešný pocit bezpečí a snižují ochotu podrobovat se jiným opatřením. A aby roušky byly efektivní, musí se také správně sundávat, jinak jsou kontraproduktivní.

Jsou zde i další problémy. Roušky zkreslují řeč, což může lidi přimět, aby se k sobě přiblížili, aby si mohli porozumět, což ovšem zvyšuje riziko nakažení. Dále, vydechovaný vzduch v roušce uniká horem, kolem očí, což může někoho přimět si oči mnout. A pokud má vir na rukou, tak se sám infikuje.

V roušce se také dle článku hůře dýchá, mimo jiné i kvůli vdechnutí vydechnutého oxidu uhličitého. Což vede k tomu, že lidé dýchají rychleji a hlouběji, a tedy vydechují více kontaminovaného vzduchu, ale také se jim vir může dostat hlouběji do plic. Nemluvě o tom, že pokud je rouška zvlhlá, může sloužit jako úložiště viru, ze kterého pak člověk dostane větší dávku viru, než před jakou je jeho imuntní systém schopný ho ochránit.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …